Случај „Диво Насеље“: Обвинителството докажува тероризам, а обвинетите невиност

Сподели со своите пријатели

Неколку пати за времетраењето на судскиот процес одбраната на обвинетите за настаните од „Диво Насеље“ барала одложување на судењето, па процесот да го презеде Катица Јанев и Специјалното јавно обвинителство и исто така побарале и психијатриско вештачење за своите клиенти.

Сите барања од страна на судот биле отфрлени, по што започнало главното рочиште, на кое биле презентирани податоци за потеклото, образованието и имотната состојба на обвинетите. Карактеристично е тоа што во групата има високообразовани личности со завршен Факултет за дипломатија, психолофија, криминалистика, информатика, Воена Академија, а имало и фризер и новинар. Имало и со средно и со основно образование.

Што се однесува до фунцкионирањето на групата таа оперирала на три нивоа. Првото го сочинувала командната структура односно првообвинетите во процесот, второто ниво логистичката поддршка, а третото челновите кои учествувале во пукањето. Првото и третото ниво ги сочинувале жители на Косово и оние кои таму живеат, додека второто ниво главно биле лица жители на Република Македонија, објаснува Обвинителството.

Акциајта била планирана подолго време, а обвинетите ја признале инволвираноста во настаните поврзани со нападот на караулата Гошинце, како и пукањето, но велат дека немале намера да сторат дело тероризам, туку да го дефокусираат вниманието на јавноста од бомбите на опозицијата, за што одбраната вели дека има цврсти докази со име и презиме кои ќе ги приложи на следното рочиште.

Обвинетите не го признаваат мотивот ниту зошто минатата година пукаа кон полициските сили, а на вчерашното шестчасовно рочиште беа завршени само техничките подготовки за главната расправа.

Обвинителството претставувајќи го обвинението тврди и ќе докажува дека групата долго се подготвувала за малата војна на 9-ти мај. Се почнало со грабежот на оружје од караулата Гошинце. Потоа групата се нашла во Куманово каде полицијата во обид да ги провери разузнавачките информации била нападната. Прво била фрлена рачна бомба и повредени неколкумина полицајци, а потоа во полицијата било пукано од автоматско оружје и снајпери. Групата била добро организирана и тоа на три нивоа, команда , логистика и групата која пукала. Што се случувало на 9 мај во раните утрински часови обвинетите ќе кажат во четврток, за кога некои од нив најавија дека ќе ја појаснат улогата на ОБСЕ и Али Ахмети во расчитување на конлфиктот.

извор+фото: ТВ Телма

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.