Слонови во јужноафриканскиот национален парк го згазиле осомничениот ловокрадец до смрт, оставајќи само дамка!

Сподели со своите пријатели

Слоновите го згазиле човекот до смрт, додека се обидел да избега од јужноафриканскиот национален парк Кругер. Човекот избегал од чуварите кои се сомневале дека е ловец, но слоновите ја прескокнале истражната постапка.

Loading...

На 17 април, ренџерите забележале неименуван човек и двајца придружници на југот од паркот. Се сомневале дека се ловокрадци, чуварите се обиделе да ги пресретнат, повикувајќи ја на помош воздушната помош на јужноафриканската полициска служба. Триото избегало, за да налета на нешто далеку полошо од долгата рака на законот.

Според изјавата на јужноафриканските национални паркови, мажите набрзина фрлале секира и вреќа со намирници за да ги избегнат чуварите. Сепак, еден од мажите бил фатен со помош на воздушна помош од единицата К9. Тој и рекол на полицијата дека наишол на стадо слонови со неговите придружници.

 

 

Стражарите пронашле човек прегазен, но сепак жив, но тој набргу починал од повредите. Трет член на групата се верува дека е повреден, но досега избегал.

Пронајдената пушка додава доказ дека мажите не биле во паркот во посета на разгледување. Иако ловокрадството претставува сериозна закана за слоновите во некои делови на Африка, повеќето стотици ловокрадци фатени во паркот последниве години ловеле носорози. Слоновите можеби не ги заштитиле нивните колку што изразиле пахидермична солидарност.

Loading...

“Ние сме горди на тимската работа и посветеноста на нашата Ренџерс Корп, нашите авиони и единицата К9. Жално е што животот се изгуби непотребно. Само со дисциплина, тимска работа и упорност ќе можеме да го запреме бранот на лов на носорог во КНП “, рече извршниот директор на Кругер, Герет Колман во изјавата.

Колман ги замоли луѓето што живеат во близина да дадат информации што можат да му помогнат да најде други ловокрадци. „Кампањата против ловокрадството е одговорност на сите нас; таа се заканува на многу средства за егзистенција, уништува семејства и одзема многу потребни ресурси за борба против криминалот што може да се искористи за создавање и развој на работни места“, рече тој.

 

 

Како и секоја друга туристичка атракција во светот, Кругер бил силно погоден од пандемијата. Во нормални времиња, тоа е важен дел од локалната економија, а всушност и економијата на Јужна Африка, бидејќи тоа е една од главните причини зошто меѓународните посетители доаѓаат во земјата. Ловокрадците не само што го загрозуваат опстанокот на носорозите како вид, туку и работните места што ги создава туризмот.

Иако се чини дека слоновите ја делеле правдата, ловокрадството е водено од сложена комбинација на фактори, вклучувајќи екстремна сиромаштија и недостаток на алтернативно вработување. Може да се тврди дека оние кои заслужуваат најголема вина, профитираат од продажба на ситници од животинско потекло, без воопшто да ги ризикуваат своите животи околу погодените животни.

 

Loading...

 

Ова сигурно не е единствениот неодамнешен пример за ловокрадство што открива дека има добри причини да се плашиме од дивината на Јужна Африка. Во 2019 година, слон бил прегазен од криминалец во Кругер пред гордоста на лавовите да одлучи да не ја расипува добрата храна. Годината пред пушката да била доволна за да го спаси ловокрадецот да не го јадат лавови, тој ги ловел во приватниот природен резерват Ингвелала, западно од Кругер.

Колку и да е опасно ловокрадството, да се биде чувар може да биде и поризично, вклучително и четворица убиени во Националниот парк Гарамба во Демократска Република Конго во 2015 година, за обид да се запре ловството.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *