Следната година, Ајфон 15 ќе го добие својот прв USB-C порт

Сподели со своите пријатели

Според аналитичарите од Ming-Chi Ku, Епл ќе ја отфрли својата Lightning порт и ќе се префрли на USB-C на сите или можеби некои модели од линијата Ајфон 15, кои се очекуваат во втората половина на 2023 година.

Loading...

Уште од моделот Ајфон 5, Епл го користи Lightning портот на своите телефони и покрај фактот што поголемиот дел од индустријата се префрли на USB-C. Во својата последна објава на Твитер, Куо сугерираше дека Епл ќе ја одбие портата Lightning во текот на 2023 година.

Според аналитичарите, USB-C портот треба да ја подобри брзината на пренос на податоци на моделите на Ајфон, како и да ја подобри брзината на полнење на батеријата на телефонот.

 

 

Една од можните причини зошто Епл реши конечно да се префрли на USB-C портот после толку години, е зголемениот притисок што го наметнува Европската Унија по ова прашање.

Европската унија продолжува да спроведува мерки и да донесува регулативи кои на крајот ќе го принудат Епл да го прифати USB-C портот на сите свои модели на Ајфон, како и iPad и AirPods што се продаваат во Европа.

Loading...

Поголемиот дел од линијата iPad на Епл веќе има USB-C за побрз пренос на податоци. Епл, исто така, може да одлучи да ги создаде своите уреди целосно без порти и целосно да се потпира на MagSafe за пренос и полнење на датотеки.