Слаткарница се користела како параван за перење пари заработени од дрога

Сподели со своите пријатели

На сопственикот на слаткарница кој користел работата продавајќи дрога и перејќи пари, добил наредба да врати повеќе од 500 000 фунти или да се соочи со уште седум години затвор.

Loading...

Агим Тоска водел слаткарница на Сисајд Роуд во Истбурн за да добие впечаток дека е легитимен локален бизнисмен, додека во реалноста ја „чистел“ заработката од продажба на кокаин и канабис. Шемата на 27-годишникот, сепак, не вродила со плод, бидејќи бил под истрага заедно со неколку други соработници. Тоска беше уапсен во јули 2018 година, а подоцна беше осуден за вмешаност во набавка на кокаин и канабис, како и перење пари.

 

 

Тој беше осуден на девет години и седум месеци кога се појави на суд една година подоцна. Но, финансиските инспектори не застанаа тука, продолжувајќи ја истрагата во обид да вратат дел од нелегалните профити. Сега истиот суд му одреди на Тоска од Милтон Роуд во Истбурн да врати 511,668,30 фунти, вклучително и 203 934,34 фунти, кои полицијата ги заплени кога бил уапсен. За да ја плати сметката, тој ќе биде принуден да ги продаде своите имоти и автомобилот во следните три месеци, или ќе се соочи со уште седум години зад решетки и сепак ќе мора да плати. Наредбата за конфискација е издадена според Законот за приходи од криминал (POCA), главниот закон за перење пари во Велика Британија. Додека средствата и готовината добиени со конфискација на ПОЦА одат во државната каса, дел се враќаат на агенциите за спроведување на законот.

Доколку Тоска ги предаде парите, полицијата во Сусек добива 50 проценти од готовината и 18,75 проценти од вкупната сума. Потоа ќе биде поделена подеднакво помеѓу полицијата и комесарот за криминал и сила.

 

Loading...

 

Детективскиот инспектор Марк О Брајан рече: „Овие наредби произлегуваат од напорната работа на нашите стручни финансиски истражувачи, градејќи се на успехот на истражните детективи.“ Нашата цел е да насочиме не само криминалци, туку и нивни профити, без оглед дали се од трговија со дрога или која било друга форма на криминална активност. Ова може да потрае и секоја истрага резултира со барање за налог за конфискација одобрен од судот. Силите во моментов ангажираат дополнителни финансиски истражувачи и службеници за финансиско разузнавање од делови од овие средства за да продолжат со борбата против запленувањето на криминално стекнатите средства, а остатокот се користи за поддршка на проекти за намалување на криминал и пренасочување “.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *