Сладоледот од смрдливо сирење е хит во Чешка

Сподели со своите пријатели

Сладолед од традиционално смрдливо сирење стана вистински хит во малиот чешки град каде задоволните муштерии трчаат да купат повеќе.

Tvaruzkyе зрело жолто сирење со силен вкус и мирис и често се конзумира со леб, по можност со лук и секако пиво.

Многумина мислат дека сладолетот ќе биде солен, но всушност е сладок сладолед со вкус на ситење – вели сопственикот на кафетеријата каде с епродава овој иновативен специјалитет.

Тој додава шеќер и други состојби за да дојде до балансирање на вкусовите, а мирост се губи поради ниската температура.

Дал барање за патентирање на сладоледот од кој минатиот викенд биле распродадени 400 порции. Tvaruzky се прозведува од 15 век, а во 2010 година ЕУ му дала ознака „Заштитено географско потекло“.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.