Скоро половина милион гласачи во Избирачкиот список се сомнителни

Сподели со своите пријатели

Скоро половина милион или точно 495.258 имиња во Избирачкиот список се спорни за Државната изборна комисија откако завшри вкрстената проверка од 11 релевантни државни и јавни институции, пишуваат дел од националните медиуми.

Според проверките и анализите, околу 54 илјади зпишани гласачи во Избирачкиот список немале никаков издаден беометриски документ од соодветните институции, што е предуслов за поседување право на глас.

Најголеми отстапки во податоците имало од базите на Министерството за внатрешни работи, споредбено со останатите институции, а кај милион запишани избирачи има отстапки во дадените адреси и имиња.

Државната изборна комисија ќе закаже седница на која ќе се прифати извештајот, по што ќе следува дополнителна вркстена проверка, па дури тогаш ќе се врши теренско чешлање на резулатите.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.