Скандал во Британија: 45 бебиња починале поради невнимание во болниците

Сподели со своите пријатели

Според извештајот објавен вчера, 45 бебиња кои починале во две британски болници управувани од East Kent Hospitals NHS Trust би можеле да преживеат доколку го добиле соодветното ниво на нега.

Loading...

Докторот Бил Киркуп, кој ја водеше официјалната независна истрага, рече дека тоа е тешко и шокантно откритие.

„Доколку беа земени предвид националните стандарди, исходот можеше да биде различен во 45 од 65 испитани смртни случаи на бебиња. Тие не слушале што зборуваат жените, ги занемарувале и тоа директно довело до некои смртни случаи“, рече Киркуп. како што пренесува AFP.

Киркуп, кој објави слични наоди пред седум години по истрагата за смртта на бебињата во друга група болници во северозападна Англија, вели дека многумина не ги научиле лекциите.

„Во период од десет години, одборот на Ист Кент добиваше извештаи за проблеми во најмалку осум наврати. Можеа да го поправат, првиот случај беше во 2010 година, но не го сторија тоа. Тие избраа да го негираат проблемот“, рече Киркуп. кажа.

„Ова не може да продолжи вака“

Истрагата во Ист Кент беше покрената по смртта на бебето по име Хари Ричфорд, кое почина во ноември 2017 година, седум дена по породувањето со итен царски рез.

Анализата покажала дека бебето починало поради седум пропусти кои претставуваат занемарување.

Киркуп открил слични податоци во 2015 година, по истражувањето на породилните услуги во Универзитетските болници Морекамбе Беј NHS Trust.

Loading...

При вчерашното објавување на извештајот рече дека е длабоко загрижувачки тоа што повторно и повторно се појавуваат истите проблеми.

„Кога известував за породилните услуги во заливот Моркамб во 2015 година, ниту за момент не замислував дека ќе се вратам за седум години и ќе истражам многу сличен збир на околности“, рече Киркуп.

„Ова не може да продолжи вака. Мораме да го решиме на поинаков начин. Не можеме едноставно да се однесуваме како секој пат да е изолиран случај што нема да се повтори. Мораме да ги правиме работите поинаку“, додаде тој.

Повторливи скандали

На овој извештај му претходеше еден во март, кој покажа дека повеќе од 200 бебиња би можеле да преживеат доколку им била пружена подобра нега во болниците во Шрусбери и Телфорд NHS Trust.

Станува збор за случаи на мртвородени бебиња, оние кои починале кратко по раѓањето или имале тешко оштетување на мозокот во периодот од 2000 до 2019 година.

Утврдено е дека девет од 12-те мајки кои починале во тој период можеле да добијат значително подобар третман, а останатите се породиле по природен пат иако требало да направат царски рез.