Скафизам – најстрашниот метод на тортура и егзекуција во историјата, ова не би му го посакале ниту на најлошиот непријател!

Сподели со своите пријатели

Низ човечката историја, грозоморните методи на тортура и нечовечко казнување отсекогаш биле препознавани како друг аспект на бесконечната моќ.

Loading...

Од античко египетско време до ерата на Втората светска војна, илјадници моќни владетели ги покажувале своите сурови и валкани срца казнувајќи ги луѓето на некои варварски и гаден начин, исполнувајќи го својот злобен интерес за доминација. Додека некои тоа го правеле за своја забава!

Од сите ужасни начини на кои луѓето би биле казнувани да умрат во античко време, скафизмот бил еден од најлошите да се каже. Можете ли да замислите дека вообичаената храна како мешавина од млеко и мед може да биде причина за долга и болна смрт?

За време на периодот од 500 година п.н.е., Персиската империја започнала грозоморен метод на погубување наречен „скафизам“ или „чамци“ – овој брутален метод на тортура донел смртна болка и неподнослива непријатност на жртвата сè додека не умре.

 

 

Скафизам – најстрашниот метод на тортура и егзекуција: Скафизам или чамци

Loading...

Скафизмот е персиска техника на егзекуција која се состоела во заробување на жртвата во просторот помеѓу два мали чамци или две издлабени стебла на дрвјата. Беспомошен човек би бил врзан во просторот помеѓу чамците на таков начин што главата, рацете и нозете би останале надвор.

Осуденикот морал да пие насилно со мешавина од мед и млеко се додека не доведе до дијареја. После тоа, жртвата ќе биде принудена да повраќа, расфрлајќи ја смесата низ лицето, градите и нозете. Тогаш тие би го оставиле лицето на сонце или ќе го однеле во резервоар за вода или мочуриште.

За неколку часа, рој инсекти се собирале околу нив, се населуваа во густи облаци околу нивните лица и им ги боцкале очите, носот и устите. Бидејќи ќе се појават муви и стаорци и ќе започнат да ги напаѓаат, јадејќи повраќање од млеко и мед.

Еве што го прави скафизмот најстрашна форма на погубување: Во овој метод на тортура, жртвите би умреле на ужасен и болен начин.

Да бидат работите уште полоши, дополнителен мед и млеко биле прскани на меките делови од телото, особено на анусот и гениталиите. Другите инсекти би започнале да ги гризат тие меки делови, носејќи ги со себе бактерии од изметот. Како што се очекувало, овие каснувања ќе ги заразат.

По неколку дена, овие рани ќе започнат да гнојат, додавајќи уште еден слој на привлечност кон другите инсекти, размножувајќи црви во нивното тело. Овие црви ќе започнат да јадат месо, воведувајќи повеќе болести во телото на една личност.

После тоа, овие инсекти и други штетници би се качиле во телото и почнале внатрешно да се гнездат во органите. Жртвата на крајот би подлегнала на бавна, болна смрт предизвикана од убоди и заразни рани. Понекогаш делови од органите излегувале од  телото на жртвата преку дупки во кожата.

Скафизмот потекнува од грчкиот збор „скафе“, што буквално значи „издлабен“. И, тоа ја прави добрата работа во пренесувањето на двојното значење зад страшната казна.

Loading...

За да се продолжи болката во смртта, млекото, медот и водата се прскале по телото на лицето неколку пати, а некои се ставале во устата. Затоа, осуденикот имал малку шанси да умре од жед или глад.

Ако злосторството било сериозно, чуварите продолжувале да хранат со млеко и мед насилно, ден за ден. Најважниот и ужасен дел од Скафизмот било тоа што не ви било дозволено природно да умрете по секоја цена.

 

 

Scaphism is known as one of the most disturbing ancient torture methods ever devised. The intended victim was strapped…

Posted by The Crime Lab on Thursday, February 11, 2021

Смрт од Скафизам – неславно погубување на античкиот персиски војник Митридат:

Најславната приказна за Скафизмот е погубувањето на Митридат, кој бил млад персиски војник во армијата на кралот Артаксеркс Втори. Наводно го убил Кир, помладиот брат на кралот Артаксеркс Втори.

Во 404 година п.н.е., умрел персискиот крал Дариј Втори, оставајќи ги зад себе двајцата сина, Артаксеркс и Кир. Артаксеркс бил најстар и ја презел улогата на крал, но Кир сакал моќ, па го предизвикал својот брат Артаксеркс. Во 401 година п.н.е., се водела војна меѓу двајца браќа во битката кај Кунака, а Митридатес случајно го застрелал Кир на бојното поле.

Артаксеркс ветил дека ќе го награди војникот, но само под еден услов. Секој мора да мисли дека кралот Артаксеркс Втори го убил Кир за да ја обезбеди својата моќ.

Loading...

Подоцна, Митридат заборавил на сојузот, а на банкетот, Митридат се пофалил дека токму тој го уби Кир. Кралот Артаксеркс бил известен за тоа и веднаш го казнил Митридат, осудувајќи го на смрт со скафизам за предавство.

Плутарх, антички грчки есеист, филозоф и биограф, во својата книга „Животот на Артаксеркс“ напиша дека Митридат ја преживеал оваа ужасна тортура 17 дена се додека не починал од тешка инфекција.

Заклучок:

Скафизмот како смртна казна била предвидена за најтешките злосторства како убиство и предавство во Персија. Сепак, многумина сметаат дека оваа практика е чисто литературен изум на античката грчка литература.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *