19.09.2015 11:25

Швеѓаните го кратат работното време: Наместо осум, ќе работат шест часа за исти пари

Facebook Twitter Google+

Експеримет со скратување на работното време, кој во април 2014 година го започнала Владата на Гетенбург, дал позитивни резултати.

Имено, во еден старачки дом одлучено е да се скрати работното време од осум на шест часа дневно, а притоа работниците да ја задржат истата плата.

loading...

Целта на експериментот биле да се намалат боледувањата, а истовремено да се поттикне продуктивноста како би се заштедиле пари, пишува Гардијан.

Кога било забележано дека задоволните работници подобро ги негуваат старите лица, овој модел го превземале и некои други институции.

Експериментот покажал дека работниците поради помалку работа имаат поквалитетен приватен живот, што им овозможува на работа подобро да се посветат на пациентите, а дома подобро да водат грижа за своето семејство.

Некогаш бев постојано исцрпена. Би дошла од работа и само ќе се онесвестев на софата. А, сега имам многу повеќе енергија и елан како за работа така и за семеен живот – вели една од медицинските сестри која учествувала во експериментот.

Интересно е што еден оддел од Тојота исто така започнал да спроведува исти тестови, за да се добијат подобри резултати.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments