Што значи кога некој ве прогонува во сон? Важна е вашата реакција!

Сподели со своите пријатели

Ако сонувате спротивставување со напаѓачот, но борбата никогаш не престанува, тоа може да значи дека се чувствувате заглавени во животен проблем и немате решение на повидок…

Loading...

– Некои соништа се резултат на нашите внатрешни конфликти. Емоцијата се буди во нас, но ние веднаш ја потиснуваме користејќи го нашиот свесен ум. Подоцна, емоциите наоѓаат начин да се изразат во нашите соништа – објасни психологот Ханан Парвез и живописно го опиша тоа.

 

 

– На пример, наидете на профил на стар пријател на социјалните мрежи. Не сте разговарале со него долго време. Додека размислувате за него, запомнете некои од неговите лоши црти. Ова ве охрабрува да размислите повторно дали навистина треба да го видите повторно. Во овој случај, вие свесно ја потиснавте желбата да се сретнете со тој пријател, па веројатно ќе го сретнете во сон како израз на потиснати чувства – продолжи тој.

Тој забележува дека потиснувањето на чувствата не се случува само кога тоа го правиме свесно, туку и кога, од која било причина, се спречува изразувањето на чувствата.

„Да речеме дека започнале да ви се јавуваат мисли како једете чоколадо. Потоа одеднаш ви се јавува некој важен. Вие одговарате на повикот и заборавате на јадењето чоколадо. Емоциите или желбата да се јаде чоколадо немаа шанса да навлезат во вашата свест. Таа беше ненамерно потисната. Поради такви работи, честопати се чини како да сонуваме тривијални работи – додаде тој.

Loading...

 

 

Тој спомена дека има вистински соништа кога, на пример, сонуваме за пријател кој е и наш пријател во реалниот живот. Но, има и симболични соништа.

– Откривањето на симболиката на вашиот сон може да биде незгодно. Добар почеток е да се запрашате: „На што ме потсетува овој симбол? Што прво ми паѓа на памет? Умот користи асоцијации за да создаде симболика. Симболите се субјективни и можат да варираат од личност до личност. На пример, летањето може да значи слобода на една личност, и успех или искачување над други луѓе на друга – објасни овој психолог.

Прогонување е почесто отколку што мислите

Видот на сонот, каде сонуваме дека некој нè прогонува, е почест отколку што би помислиле.

 

Loading...

 

– За поголемиот дел од нашата еволутивна историја, бегството од нешто што нè прогонува било клучно за нашиот опстанок. Тоа е механизам длабоко вкоренет во нашите мозоци. Ако умот сака симболично да пренесе избегнување, најдобриот начин да го стори тоа е прогонувањето. Бегството и прогонувањето се лесно достапни асоцијации за избегнување што умот може да ги користи. Ова дури се рефлектира на нашиот јазик во реченици од типот: ‘Зошто бегаш од своите проблеми?’ – вели Ханан Парвез.

Толку сме фасцинирани од потерата и прогонот што многу популарни филмови вклучуваат долгорочно прогонство и на повеќето луѓе им се чини забавно, што се радуваат на исходот од потерата.

– Во соништата за прогон буквално бегаме од нашите проблеми. Тоа значи дека сонот, со симболика или не се обидува да ни каже да избегаме од нешто загрижувачко или од проблеми. Може да биде секаков вид на грижа, од здравје до финансиски до проблеми во врските – продолжи тој.

Значи, ако постои сериозен и важен проблем што не сте го избегнале во последно време, умот понекогаш треба да ви служи сон во кој некој ве брка за да ве „разниша“ и да ве охрабри да преземете нешто.

 

Loading...

 

– Замислете кошмари како вашата потсвест која ве фаќа за рамената и ве тресе брзо за да се разбудите во врска со важен проблем што упорно го избегнувате – рече психологот.

Емоциите носат значење

Ако симболот од сонот предизвикува страв кај вас, тогаш запрашајте се од што во моментов се плашите во реалниот живот.

– Ако се фокусирате на вашите доминантни емоции во сон и во буден живот, лесно ќе извлечете значење од вашите соништа, без да се изгубите во лавиринтот на симболиката за соништа – објасни тој и истакна дека треба да обрнете внимание на сопствениот одговор на ситуацијата во сон.

 

Loading...

 

– Во соништата во кои сте прогонувани, обрнете внимание на она што го правите. Ако едноставно бегате од опасен напаѓач, тоа може да значи дека сте беспомошни пред голем животен предизвик или дека сè уште не сте направиле ништо за да се соочите со проблем. Ако се обидувате да му одолеете или да одбиете на напаѓачот, обрнете внимание на исходот – победувате или губите – објасни овој психолог.

Ако сонувате како се соочувате со напаѓачот, но борбата никогаш не престанува, тоа може да значи дека се чувствувате заглавени во животниот проблем и немате решение на повидок.

– Ако се спротивставувате и победите, тоа може да биде одраз на неодамнешниот предизвик што сте го надминале во животот. Ако се спротивставувате и изгубите, тоа може да значи дека навистина сте ја изгубиле надежта – додаде тој, а пренесува порталот psychmechanics.com.

Loading...

Leave a Reply