Што вели науката: Кој е поинтелигентен? Помалите или постарите деца?

Сподели со своите пријатели

Постарите браќа и сестри се попаметни од помладите, велат научниците.

Loading...

Поточно, една студија на универзитетот во Единбург открила дека во првите години од животот, постарите деца се подобри на тестовите за интелигенција отколку помладите браќа и сестри.

Првородените покажале повисок коефициент на интелигенција во првата година од животот, а инфериорните веруваат дека причината е што помладите деца имаат поголема родителска поддршка за задачи што ги зголемуваат нивните когнитивни способности.

 

 

Родителите повеќе внимание посветуваат на постарите деца

Покрај тоа, научниците откриле дека родителите го менуваат своето однесување по раѓањето на првото дете. Тоа е резултат на истражување на парови – кои не на своите помали деца не им придавале толку многу ментално внимание.

Значи, родителите земаат помалку време на помладите потомци – да поминуваат време со нив во активности како што се читање, изработка на предмети со раце или свирење музички инструмент.

Loading...

 

 

Исто така, студијата покажа дека помладите деца мораат да се ориентираат кон се уште неразвиениот говор на постарите браќа и сестри.

Преземањето на незрели јазични конструкции може да делува на послаби вербални резултати кај тестовите, заклучуваат научниците.