Што се случува со мозокот кога не пиеме доволно вода?

Сподели со своите пријатели

Кога мозокот не добива доволно количество вода се појавуваат некои физички и психички симптоми на кои можете да се ориентирате за случувањата и да ги собереш потребните мерки.

Ајде да погледнеме негативните ефекти на дехидратацијата и да дознаеме што точно значи да внесуваме доволно вода во текот на денот.

Loading...

 

Зошто е потребно мозокот да добива доволно вода?

На сите клетки во човечкото тело  им треба вода, така што мозокот не е единствениот дел   кој е погодена од дехидратацијата. Како контролен центар на целото тело, мозокот сигурно има потреба од одредена количина вода, за да функционира нормално. Научните истражувања  за дехидратацијата на мозокот откриле дека дехидрација предизвикува контракција на мозочното ткиво, што влијае на вентикулрнио волумен на мозокот – местото во кое се наоѓа цереброваскуларната рбетна течност. Цереброваскуларната  рбетна течност е важна за мозокот – преку неа се одвива набавката на хранливи материи.

Истражувањето покажува дека кога сме обезводнени,  за решавањето на ментална задача ни е потребно многу повеќе енергија. Работите се различни кога сме добро хидрирани. Студијата забележува дека кога е дехидриран, мозокот тежи помалку и работи неефикасно. Научниците направиле експеримент и замолиле учесниците во него да извршат тешка физичка акција, за да изгубат значително количество вода во форма на пот и потоа да направат когнитивни тест . По скенирањето на мозокот на учесниците било утврдено дека додека мислеле на задачите во фронталниот област на мозокот било посветено огромно количество топлина. Научниците велат дека намалениот внес на вода може да има негативно влијание врз извршните функции на човек, како што се планирање и просторна обработка.

Заедничките проблеми при дехидратација на мозокот

Друго истражување на сивата материја и обемот на белата материја на мозокот пред и по дехидрација, покажало дека кога телото е обезводнено, неколку области на мозокот  се со стегнат обемо и исто така се забележува и промена во обемот на цереброспинална течност. Овие промени се слични на промените, пресретнати при испитување на прогресивна  болест. Значи, кога не  набавуваме доволно вода, мозокот ви се наоѓа во блага форма на Алцхајмерова болест.Многу течности е  е многу важна работа.

Како да се разбере  хидрирањето на  мозокот и телото

Loading...

Повеќето специјалисти по медицина се согласуваат дека мокрењето на секои 2-3 часа и светло жолта боја на урината значат дека телото ви е добро хидрирани. Добро е да се земаат приближно два литри вода на ден. На мозокот и телото им  треба исто и  натриум (сол) и калиум, кои треба да ги апсорбираат  со водата, па бидете сигурни дека во текот на денот  треба да јадете храна богата со сол.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.