Што се случува доколку се притиснете на овој дел од телото? (видео)

Сподели со своите пријатели

Луѓето на Запад веќе со децении користат кинеска медицина, а пред се акупунктуру. Сега откриваат уште една неверојатно едноставна метода, која се базира на акупунктура, а може многу да помогне да се ослободит еод негативната енергија, стресот и анксиозноста, кои предизвикуваат многу болести.

Традиционалната кинеска медицина оди со уверување дека н човековото тело постојат меридијани на енергија и долж нив има многу акупунктурни точки.

Кенет Риланд, некогашниот лекар на американскиот претседател Никсон, вели дека акупунктурата е најголемиот доприност во медицината кој некогаш бил направен.

Според акупунктурата, чи, или животната енергија тече низ меридијаните и ги покренува функциите на организмот. Со акупунктура или акупресура, може да стимулираме проток на енергија, ако не тече правилно, односно ако имаме некој здравствен проблем.

Теоријата на купунктура и акупресура ги дефинира 12те меридијани на енергија кои ги поврзуваат сите витални органи и одржуваат рамнотежна во телото. Ако некоја енергетска точка не функционира како што треба, тоа ќе се одржи на состојба на нашиот организам.

Секојдневниот стрес доведува до одредени блокади во меридијаните и оставува последици врз нашето здравје. Ако стресот е константен и не се ослободуваме од него може да дојде и до сериозни заболувања на органите.

Со стимулација на одредени акупунктурни точки можеме да се ослободиме од стресот, така што ќе го активираме протокот на енергија во меридијаните. ТОчкит еможеме да ги стимулираме со притисок, што тогаш е акупресура или со иглички што би била акупунктура.

Точно во центарот на граднипт кој се наоѓа енергетската точка CV17. Таа точка е поврзана со нашето срце, но и со чувствата. Ако сте под стрес или сте нервозни, со притискање ан оваа точка можете да се ослободите од насобраната енергија која тука се акумулира.

Точката CV17 е задолжена да го балансира нивото на Јин енергијата (енергија на мирување) и Јанг (енергија на движење и акција). Поради стресот и негативните емоции доаѓа до нерамнотежа на овие енергии во таа точка што се одразува на имунолошкиот систем.

  • CV17 се наоѓа точно четири прсти над долниот крај на драдната коска, на средината на градите.

  • Пронајдете ја така што со врвот на прстите, со кружни движења, полека ќе го промасирате тоа подрачје и ќе почувствувате каде ве боли.

  • Спојде ги дланките како во молитва и седете така што грбот да ви биде прав.

  • Рацете се во опишаната положва во висина на градите. Прстите се свртени нагоре. Сега приближете ги рацете и притиснете со задниот дел на палечната точка CV17.

  • Точката така може да се стимулира со јагодиците од средниот прст, додека домалиот прст и показалецот веднаш над и испод неа.

  • Дишете длабоко за време на зиведувањето на овие вежби и стресот и нервозата полека ќе исчезнат.

 

Loading...

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.