Што се кучињата можат да дознаат со душкањето?

Сподели со своите пријатели

Главното сетило на КУЧЕТО е сетилото за мирис, кое е толку развиено што само со негова помош можам да откријам голем број информации за личноста или местото каде што се наоѓаат, за разлика од нас луѓето.

Loading...

Мирисот се задржува на луѓето и местата некое време, така што душкањето на кучињата е како да гледате снимка од она што се случило. На некои сопственици им пречи кога нивните кучиња „шмркаат“ и забораваат на сè друго околу нив, дури и на повикот на сопственикот. Меѓутоа, за кучињата тоа е главниот начин да го запознаат светот, како што тоа го правиме со нашиот главен сетило, видот.

 

 

Душкање урина и измет

Кучето може многу да научи со шмркање на урина или измет на друго куче. Нам ни е многу одбивно, но кучињата дознаваат дали на тоа место неодамна поминало кучка или мажјак, кога поминало тоа куче и дали е добронамерно или не, на која возраст и циклус на размножување е. Собирањето информации преку кучињата кои душкаат е толку важно што некои можеби изгледаат преокупирани токму со тоа.

Душкање на препоните

Loading...

Во отсуство на други интересни работи, кучињата можат дури и да бидат малку наметливи во шмркањето на меѓуножјето на човекот, што може да биде доста досадно за сопственикот и посетителите. Ваквото однесување не е штетно, но е непријатно, па можете да го привлечете вниманието на кучето на играчка или благо за да ги оставите препоните на гостинот на мира.

Интересни факти за сетилото за мирис кај кучињата

Делот од носот кој е задолжен за откривање на мириси кај кучињата е 37 пати поголем отколку кај луѓето. Делот од мозокот кој ги обработува дразбите што доаѓаат од носот кај кучињата е многу поголем и покомплексен од истата област на човечкиот мозок.