Што кријат највисоките згради на сите континенти?

Сподели со своите пријатели

Архитектите се погрижија светот да биде полн со чудесни градби. Во античко време, тоа биле пирамидите и црквите, но во последните децении градителите се натпреваруваат да градат станбени и трговски облакодери.

Азија е плодна земја кога станува збор за појава на високи згради. На тој континент, покрај Бурџ Калифа, највисоката зграда на планетата со висина од 828 метри, се наоѓа и светската тркачка кула во Шангај, како и Абра\ ал-Баит, кој припаѓа на третото место на светската листа на највисоките згради.

Loading...

Гордоста на Дубаи, Бурџ калифа, самоуверено со воздигнува над Персискиот залив од 2010 година. Има 57 лифтови, 24.348 прозорци.

 

 

За каков вид на градба станува збор, покажува фактот дека се потребни три до четири месеци за да се исчисти однадвор, со тим од 36 работници!

Светскиот трговски центар 1, е шеста највисока зграда во светот, а од 2014 година е без конкуренција во САД, Северна Америка и целата Западна хемисфера.

Сместен е во Њујорк, висок е 541 метри, што е 1.776 стапки, што е посвета на Декларацијата за независност, односно година во која е потпишана.

Подигнат е на местото на поранешниот комплекс „Кули близначки“, кои беа уништени во терористичките напади од 11 септември 2001 година.

Loading...

 

 

Лахта центарот има рекордна висина во Европа.

Станува збор за јавен бизнис комплекс лоциран во Санкт Петербург, а негов клучен објект е седиштето на „Гаспром“.

Кулата на центарот Лахта се изгида на 462 метри, а станува збор за најсеверниот солитер во светот и е вклучена во првите пет еколошки солитари во светот.

Таа е на 14-то место на глобалниот список и има 86 ката.

Највисоката зграда во Океанија е зградата позната како Q1.

Неговото полно име е Кула на Квинсленд 1 и се наоѓа во австралискиот град Гулд Брег.

Висок е 323 метри и од 2005 до 2011 година го задржа светскиот рекорд во категоријата станбени згради. Дизајнот беше инспириран од Оперската куќа Сиднеј и Олимпискиот пламен во Сиднеј od 2000 година.

Loading...

Гран Торе Сантијаго е 62-катна зграда во Сантијаго, Чиле. Високa е 300 метри, што ja прави рекордер во Јужна Америка, но e само четврта највисока во јужната хемисфера.

 

 

Исто така, има опсерваторија позната како Скај костанера, која е највисоката опсерваторија во Латинска Америка.

Loading...

На африканско тло со 234 метри, солитерот Леонардо е највисоката зграда. Сместено е во Јоханесбург, Јужна Африка. Изградбата започна во 2015 година, а големото отворање се одржа во 2019 година.

Седмиот континент, Антарктикот сè уште нема облакодери. Највисоките градби се високи околу 15 метри.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *