Што ќе се случи ако сипете вжештен лед во пустинскиот песок? (видео)

Сподели со своите пријатели

За видеото кое се појави на интернет многумина мислат дека се работи за вистинско чудо., а на него се гледа маж како просипува течност од шише на песок во пустина, а потоа се случува нешто целосно неверојатно – се прави ледена скулптура.

Сепак, овде на станува збор за изведување на некој трик или чудо, туку тој просипува вжештен лед на пустинскиот песок и така прави скулптура во пустината.

Топлиот лед инаку има температура од +54 степени, тој се прави многу бргу, за само неколку секунди и притоа ослободува голема топлина.

Реакцијата која доведува до брза промена на неговата температура и агрегатна сотојба, од течна во цврста, го прави погоден за правење на скулптури.

Интересно е тоа што кога ќе зацврсне, топлиот лет со загревање повторно може да се врати во течна состојба.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.