Што ја очекува Европа ова лето, по рекордниот топлата пролет?

Сподели со своите пријатели

Иако долгорочните прогнози се многу неблагодарни, бидејќи ситуациите може многу брзо да се променат, научниците кои ги следат климатските промени и метеоролозите сепак можат да дадат груба проценка за тоа какво време не очекува ова лето.

Loading...

Но, она што е сигурно е дека светот, вклучително и Европа, се движи од топлиот циклус Ел Нињо кон студениот циклус Ла Ниња.

Тоа значи дека не очекува лето обележано со низа бранови на притисок и аномалии кои ќе се протегаат од Северна Америка сè до Европа.

Податоците покажуваат дека Ел Нињо забрзано опаѓа, но оваа промена ќе се почувствува само на долг рок и ќе стане актуелна на крајот на 2024 година.

Затоа, ова лето би можело да биде во средината на тие промени и да забележи некои необични аномалии.

Врз основа на податоците од последната промена од Ла Ниња во Ел Нињо, научниците проценуваат дека во текот на летото би можеле да забележиме аномалии со висок притисок кои ќе се појават во источниот дел на Тихиот Океан, особено околу тропските острови.

Што значи тоа?

Како што објаснуваат на страницата Severe Weather Europe, системите за притисок работат во парови, а значителен пар е област со низок притисок во северниот дел на Пацификот и висок притисок над САД и Канада.

Друг силен пар е област со висок притисок над Северниот Атлантик, со тенденција на низок притисок над Европа.

Loading...

Температурната аномалија за оваа шема на транзиција покажува наднормални температури низ поголемиот дел од централниот и источниот дел на Соединетите Американски Држави и јужна Канада, додека температурите под нормалата може да се забележат над Европа.

Но, како што нагласуваат, оваа проценка се базира на податоци стари повеќе од 50 години, кога климата била нешто постудена од денешната.

Долгорочна прогноза за летото 2024 година

Иако вообичаено се користат неколку различни модели за креирање на долгорочни прогнози, поради нивните различни „сигурности“, моделот ECMWF статистички е подобриот долгорочен модел и се смета за посигурен од другите.

Анализирајќи ги податоците, научниците посочуваат дека југот на САД, но и северниот и горниот дел на Средниот Запад, би можеле да забележат поголема тенденција на топлотни бранови и натпросечни температури во текот на летото.

Од другата страна на океанот, во Европа, вакво сценарио можеше да почувствува и јужна Европа.

Гледајќи повнимателно на шемата за површинска температура над Европа, гледаме дека времето е потопло од вообичаено во поголемиот дел од континентот.

Најсилни аномалии и тенденции на топлотни бранови има над централните и јужните делови на континентот, нагласуваат од SWE.

Така, појавата на претежно топли аномалии е видлива над Северна Америка, особено над југозападниот дел на САД, кои се проширија на рамнините, северниот дел на САД и горниот дел од среден запад.

Loading...

Многу помалку силни топли аномалии се наоѓаат над источниот дел на САД.

Канада, исто така, ќе биде потопла од нормалното во поголемиот дел од земјата, под влијание на област со висок притисок. Најсилните аномалии се видливи околу Големите езера и во јужна Канада

Во однос на врнежите, статистичкиот модел покажува претежно посува услови предвидени над континентална Европа.

Повеќе врнежи може да има над северните предели, повторно поради намален притисок и понестабилно време со западен ветер.

Општо земено, постојат индикации за влијанието на Ла Ниња врз Европа, што обично е тешко да се следи, дури и во зима. Но, постојат некои видливи обрасци кои се слични на очекуваните аномалии на притисокот за летната Ла Ниња, додаде SWE.

Друг избран модел е од Met Office во Обединетото Кралство, кој покажува сличен модел на ECMWF.

Според тој модел, зоните со низок притисок над Европа се поделени на два региони.

Главната тенденција на топлотниот бран е повеќе кон исток и север. Западните делови сè уште се под топли аномалии, но моделот на притисок ги одржува аномалиите пониски.

Loading...

Од друга страна, поради високиот притисок, во централната и северната половина на САД е видлива голема тенденција на продолжена топлина, при што топлотните бранови се шират преку границата кон јужна Канада.

Прогнозата за врнежи покажува нормални до суви услови во крајните западни и јужни делови на Европа.

Повеќе врнежи се предвидуваат на крајниот север поради помал притисок и понестабилно време.