Што е всушност еколошки огномет?

Сподели со своите пријатели

За прв пат по две години во Германија се дозволени петарди и ракети за оваа новогодишна ноќ – а тоа значи илјадници тони отпад што ќе ја оптоварува животната средина.

Loading...

Производителите работат на концептот на  еколошки огномет, пишува Дојче веле.

Според податоците на Федералната агенција за животна средина, Германците купиле 43.000 тони пиротехнички средства за Бадник во 2019 година.

Германската еколошка помош (ДУХ) ја критикува оваа практика:

„Голем дел завршува на зелени површини и во вода, каде што тешко може да се собере“.

Производителите на пиротехнички средства реагираат на оваа критика

Производите што се разградуваат треба да овозможат одржлива новогодишна ноќ.

„Потребно ни е повеќе време за еколошко подобрување на огнометните производи“, вели Оливер Герстмајер, портпарол на Ватромет Веко.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Катастрофален земјотрес во Турција: 195 загинати, стотици повредени (ВИДЕО)

Веќе во 2021 година, компаниите од таа гранка во Германија во голема мера се откажаа од пластиката – од врвот на ракетите, преку основата, до куќиштето на осигурувачите.

Loading...

„Се што е направено од пластика се заменува со хартија и картон. Ние го обработуваме и нашиот материјал за пакување“, вели Герстмајер.

Така, отпадот може природно да се распаѓа во рок од половина година.

Сомнежи за извршноста

„Јасно е дека разградливоста на материјалите во природата е предност во споредба со вештачките материјали“, вели Тим Херман од Федералниот институт за животна средина, но додава дека не е дозволено да се фрлаат во контејнери за биолошки отпад.

Тој објаснува дека има преголема опасност овој отпад да содржи отровни материи.

Затоа, општинските служби, на пример во Мајнц-Бинген, предупредуваат дека има разлика помеѓу теоретското и практичното компостирање:

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Канада испрати патролен авион на Хаити за да помогне во борбата против бандите

„Теоретски, употребените материјали може да се компостираат. Меѓутоа, кога се палат огномет, се создаваат многу штетни материи. Тие можат да го загадат компостот“.

Сепак, оваа година полиците во продавниците ќе бидат полни со стара роба што не се консумирала во годините на пандемијата без огномет.

Претседателот на Синдикатот на производители на пиротехнички средства, Томас Шрајбер, во соопштение за медиумите потсетува дека 90 отсто од продажбата се врши неколку дена пред прославата и дека во претходните години, продажбата вртоглаво опаднала, па нема пари за истражување.

Loading...

Но, од компанијата „Веко“ велат дека не се откажуваат од целта огнометот да биде еколошки одржлив и дека на вакви истражувачки проекти соработуваат со институти и универзитети.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Мајка и седум деца загинаа во пожар во Франција

Универзитетско истражување за еколошки огномет

Таа компанија соработува со минхенскиот универзитет Лудвиг Максимилијан (LMU), каде Магдалена Русан испитува како да се намалат, отстрануваат и заменат материјалите што се штетни за животната средина.

Некои хемикалии се помалку токсични од другите. Постојат различни супстанции за сината боја.

Русан вели дека, на пример, можни се различни комбинации за сината боја:

„Досега за ова се користеше соединение од бакар и хлор“. Ако го замените хлорот со бром, тој е помалку токсичен“.

Истовремено, додава таа, мора да се знае за кого што е отровно – за растенијата, водните организми, животните или луѓето.

А според неа пресудно е количеството на тие супстанции што се користат:

„Сè правиме во лабораториски услови“. Сè уште има голем чекор до комерцијална употреба“.

Loading...