Што е „пријател со бенефиции“ и дали може да трае таквата врска?

Сподели со своите пријатели

„Пријател со бенефиции“, најверојатно веќе сте слушнале кога луѓето зборуваат за ова, а можеби не го разбирате целосно јасно значењето на поимот.

Loading...

Мажите и жените се многу различни, особено кога станува збор за емоциите.

Ова е специфичен вид на врска што може да биде збунувачки, бидејќи дефиницијата за пријателство со бенефиции честопати се разликува во зависност од тоа што барате и кога.

Општо, ситуацијата со пријателите кои имаат бенефиции е многу различна од емотивната врска – се се сведува на „дејствување во кревет“, без никакви консензуални односи.

 

 

Во основа, односот на „пријатели со бенефиции“ значи размена на страсти без посветеност и емотивна врска, а понекогаш дури и без меѓусебно почитување.

Loading...

Терминот доста често се користи од луѓе со дваесеттина години кои сакаат да ја истражат својата сензуалност без да бидат одговорни за чувствата на која било друга личност. Ваквите врски немаат многу заедничко со пријателството.

Дали „пријателството со бенефиции“ му значи нешто друго на мажот?

Сценариото обично се одвива вака: мажот сака да разменува страсти со жена, но тој не сака обврска, ниту сака да излезат заедно. Тој и се јавува само кога сака да ја види и „размени хемија“.

 

 

Дали „пријател со бенефиции“ е добра или лоша работа?

Развојот на „пријателство со бенефиции“ може да стане раздор меѓу мажите и жените.

Ова не значи дека таквата врска не може да трае, сепак, најважно е да се одржи меѓусебното почитување, што е клучен елемент на оваа врска.

Ако дозволите мажот да биде физички интимен со вас, и тој не ве почитува, а мислите дека тоа ќе доведе до ново ниво на врска, вие сте во опасна заблуда.

Loading...

„Пријателство со бенефиции“ може да биде добра работа ако жената се почитува себеси и знае како да постави граници. Жената е, и секогаш ќе биде таа што дозволува мажот да биде интимен со неа. Намалувајќи го ова на основната биологија, мажот сè уште сака да ја следи жената, па ако жената е паметна кога има голем љубовник, таа ќе ги направи вистинските потези, сметаат експертите за машко-женски односи.

 

 

Таа ќе бара почит од маж и ќе постави граници во интимните односи, очекувајќи дека ќе биде добар љубовник и ќе се однесува љубезно кон неа, а за возврат, таа исто така ќе биде добар љубовник и ќе сфати дека нема други елементи на кои може да се заснова силна врска.

Може ли „пријател со бенефиции“ да стане партнер?

Ако за време на вашиот (премолчен) договор, било кој од вас започне да развива чувства, тоа ја комплицира ситуацијата.

Мажите се биолошки програмирани да ја прогонуваат жената и да бидат физички интимни со неа, отстранувајќи ги емоциите од оваа равенка. Во врската „пријател со бенефиции“, мажите не развиваат чувства кон неа на овој начин.

Од друга страна, жените обично доживуваат емоции по интимен чин, што ги прави да се чувствуваат поврзани со партнерот, што ги комплицира работите. Негирањето на овие емоции може да направи жените да се чувствуваат збунети, доведувајќи ја во прашање легитимноста на оваа случајна врска.

Loading...

 

 

Обидот да добиете повеќе од ова може да има ужасни последици, особено ако ја започнавте врската како пријатели. Бидете сигурни дека внимателно размислете за ситуацијата и проценете ги предностите и недостатоците.

Како знаете дали ваква врска е добра за вас?

Оние кои се заинтересирани да имаат „пријател со бенефиции“, без разлика дали се мажи или жени, треба целосно да ги разберат нивните вистински желби и потреби.

Оваа врска е вистинска одлука за вас ако сте во можност целосно да ги исклучите емоциите, ако имате меѓусебна почит кон вашиот „пријател со бенефиции“, ако можете да поставите силни граници за тоа што ќе толерирате и ако не ве интересира долгорочна врска.

Loading...

Сите овие фактори се неопходни за да се заштитите од емоционални рани кои можат да се појават како несакан ефект од учеството во овој тип на машко-женска врска.