dog, angry, aggressive

Што да правите ако ве нападне агресивно куче скитник?

Сподели со своите пријатели

По непишано правило, кучињата скитници се плашат и, исто како и вие, сакаат да избегнат конфликт. Затоа, за почеток, бидете смирени.

Loading...

Тие ретко ги напаѓаат минувачите освен ако не се чувствуваат загрозени.

Без изненадувања

Глутница не е секогаш закана. И кога лаат не значи дека сакаат да нападнат, туку велат дека треба да се засолниме.

Затоа погрижете се да ве слушнат како доаѓате за да не се исплашат. Избегнувајте брзи движења.

Важно е никогаш да не го свртите грбот. Особено не трчајте – кучето е дефинитивно побрзо од вас.

Најдобро е да се обидете да изгледате целосно незаинтересирано – не мавајте со рацете или предметите.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Зошто први април се смета за ден на шегата и како го одбележува светот?

 

dog, angry dog, aggressive

Loading...

 

Не врескајте

Не правете врева. Обидете се да оставите впечаток на сигурност, но не и на закана. Кучињата инстинктивно препознаваат страв кај луѓето.

Не гледајте во животното

Контактот со очи покажува дека сме фокусирани, но може да биде и непријатен. Кога ќе го погледнете кучето директно во очи и ќе му пријдете, тоа го толкува како чин на доминација, па дури и агресија.

Одвртете му го вниманието

Иако насмевката изгледа пријателски, може да се сфати дека ги покажувате вашите заби и предизвикува агресија, додека клечењето може да се протолкува како обид да посегнете по камен.

Ако имате предмет што може да го одвлече вниманието на кучето, фрлете го за да може кучето да се забавува со него и вие безбедно да се оддалечите.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Зошто први април се смета за ден на шегата и како го одбележува светот?

Што ако ве каснат?

Ако паднете и не можете да избегнете каснување, наведнете се за да ги заштитите главата и вратот со раце – помалку опасни места за каснување се подлактиците и потколениците.

Не обидувајте се да ја извлечете каснатата рака или нога од вилиците на кучето бидејќи само ќе ја влошите раната, туку удрете го кучето во муцката или на друго болно место и задолжително посетете лекар.

 

Loading...

dog, angry, teeth

 

Кога кучето ќе го касне сопственикот

Сопственикот обично има измешано чувство – шок, неверување, лутина. Важно е кучето да не се казнува физички бидејќи тоа може само да ја влоши ситуацијата, подобро е да разговарате со ветеринарот и да се обидете да ја надминете непријатната ситуација.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Зошто први април се смета за ден на шегата и како го одбележува светот?