Што да направите кога ќе наидете на агресивно куче?

Сподели со своите пријатели

Кинолозите и експертите имаат препораки како да се заштитите и да спречите каснување од куче, доколку се најдете во несреќна ситуација.

Loading...

Останете смирени

Кучињата, како и некои други животни, навистина чувствуваат човечки страв. Секако, доста е тешко да се смирите ако пред вас е агресивно куче.

За почеток, треба да престанете да викате, да мавтате со рацете и да се обидувате да побегнете.

Ваквите активности ќе го откријат вашиот страв и нервоза, а кучето ќе добие директен сигнал за напад.

Успорете

Ако кучето ви се најде на патот додека трчате, веднаш успорете. Полека свртете се на другата страна и продолжете полека да се движите, следејќи го кучето со вашиот периферен вид.

Исто така, би било правилно да застанете, да останете неподвижни и да ги опуштите рацете по телото.

На овој начин ќе го избегнете вниманието на животното.

Не гледајте го кучето во очи

Директниот контакт со очите со кучето може да ја зголеми неговата агресивност. Животното таквиот поглед го доживува како закана и затоа прво ќе нападне.

Loading...

Кучето треба да се чува во вашето видно поле, гледајќи го од страна. Тогаш ќе сфатат дека не сте закана и најверојатно само ќе поминат покрај вас.

Одвлечете го вниманието на кучето

Во таква ситуација, секое нешто што ќе ви биде при рака ќе помогне. Дајте му на кучето гранка, шише или двопек – се што може да касне.

Додека животното е окупирано, можете полека да се оддалечите, избегнувајќи последици.

Дајте му команда на кучето

Ако кучето продолжи да покажува агресија, свртете се кон него, цело време продолжувајќи да гледате благо на страна и наредете му да си оди.

Важно е вашиот глас, во тој момент, да биде самоуверен и авторитативен, но во никој случај да не се заканувате и да врескате.

Ефективните команди се: „Не!” и „назад!” – се изговараат со сигурна интонација.

Откако кучето ќе ги слушне, ќе ја почувствува вашата сила, ќе се исплаши и ќе се тргне настрана.