Што би се случило кога парите не би постоеле?

Сподели со своите пријатели

Историчарите тврдат дека металот за прв пат се користел како средство за плаќање уште 5.000 години п.н.е. Од тоа време, парите ја менуваат својата форма, па се појавуваат банкноти, кредитни картички и онлајн валути. Факт е дека сè се врти околу парите.

Loading...

Ако престанат да постојат, последиците веданаш ќе бидат очигледни.

Подолу, дознајте какви ќе бидат сите промени и потоа одлучете дали животот би бил подобар со или без парите.

Луѓето би се разведувале поретко

Резултатите од една студија покажаа дека најчеста причина за развод е недостигот на пари. Ако не беа во нашите животи, стресот што го предизвикуваат ќе исчезнеше. И тоа значи дека паровите ретко би се разведувале.

Ќе има помалку војни

Некои од најголемите војни се водат заради финансиска доминација. За да освојат важен имот, земјите се борат едни со други. Ако парите не беа главниот мотив, ќе живеевме во мир.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Го оставиле бебето на аеродромот во Тел Авив бидејќи за него не купиле билет за лет

Залихите на стоки би исчезнувале со голема брзина

Одење на шопинг без паричник ќе доведе до недостиг на стока. Причината е едноставна, секој можеше лесно да дојде до тоа што го сака.

Секој би имал покрив над главата

Постојат луѓе кои веруваат дека правото на дом треба да биде универзално право. Сепак, кога гледаме на висината на киријата, не е изненадувачки што има толку многу бездомници низ целиот свет. Кога станбениот простор не би се плаќал, секој можел да го користи и да има катче за себе.

Светот повеќе нема да биде глобално село

Престанокот на употребата на пари ќе означи прекинување на трговските договори и глобалната економија ќе исчезне. Европската унија би претрпела големи последици. Земјите ширум светот ќе ги зајакнат своите граници и ќе се патува помалку.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Амстердам ќе ги забрани туристичките автобуси во центарот на градот

Луксузот би станал минато

Луксузни производи и активности, како што е најнова технологија или патување, ќе ја изгубат вредноста, бидејќи тие ќе бидат достапни за секого. Ова ќе помогне да се намали бројот на опсесивни потрошувачи.

Разликите меѓу земјите ќе исчезнат

Ако парите престанат да постојат, сите земји би биле еднакви, без да ги делат на моќни и сиромашни. Луѓето не би ја почувствувале разликата во распределбата на ресурсите, а државјанството повеќе не би било важно.

Размената на добра и услуги би изгледала поинаку

Кога употребата на пари би престанала, размената на стоки ќе се врати во првобитната форма, директна размена. Ова значи дека луѓето би дале стоки во замена за потребната стока. Сепак, никогаш не би знаеле дали односот на вредноста е правилен и дали ќе има трговска криза.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Амстердам ќе ги забрани туристичките автобуси во центарот на градот

Ќе има помалку корупција и експлоатација на работниците

Во свет без пари, богатите повеќе нема да уживаат во моќта што ја имаат денес. Работниците, од друга страна, нема да дозволат работодавците да ги експлоатираат. Покрај тоа, последиците би се почувствувале и во светот на политиката и перењето пари ќе исчезне.

Ќе има промени во бизнисот

Ако платата не би постоела, тоа би предизвикало 1 од 2 сценарија. Првото би значело дека луѓето ќе бидат задоволни од своите работни места затоа што не го чувствуваат стресот и главоболката што парите ги носат со нив. Од друга страна, можеби нема да одат ниту на работа затоа што нема да имаат мотив за тоа.