Шест знаци кои укажуваат на проблеми со црниот дроб

Сподели со своите пријатели

Црниот дроб е најголемата жлезда во човековиот организам каде се наоѓаат околу 300 милијарди клетки и ткива – хепатоцитие, кои извршуваат над 500 различни физиолошки функции од кои многу неопходни за одржување на животот.

Loading...

Дека црниот дроб не работи како што треба укажуваат следните шест симптоми.

Болки во стомакот

Болката од десна страна под ребрата е еден од знаците за болест на црниот роб. Црнито дроб опфаќа поголем дел од стомачната празнина, а нејзиниот масен крај се наоѓа на десната страна и ако е оштетен или под воспаление се јавува болка.

Жолти очи или кожа (жолтица)

Кога телото разградува стари крвни клетки, расте билирубинот во крва. И додека здравиот црн дроб нема проблеми со одложување на билирубинот, заболениот црн дроб пропушта тој да се таложи во крвта, а симптоми се жолта боја на белките на окото или кожата (жолтица).

Темната боја на урниот и светлата боја на столицата исто така се знаци на жолтица.

Болки во зглобовите

Мачнина, повраќање, замор и губење на апетит се меѓусебно поврзнаи симптоми за болка на црниот дроб, особено за автоимун хепатитист.

Автоимуниот хепатитис е состојба во која имунолошкиот систем погрешно ги напаѓа клетки и ткивата на црниот дроб, а почест е кај жените, отколку кај мажите.

Дамки на кожата

Ако црниот дроб не ја чисти крвта правилно, доаѓа до проблеми со згрутчување на крвта во близина на површинскиот слој од кожата.

Loading...

Збунетост

Ако црниот дроб е болен, во крвта и мозокот може да дојде до бакар, што може да доведе до пореметување слично на Алцхајмеровата болест.

Тој симптом е поврзан со напредната фаза од болест на црниот дроб, што значи дека тоа вертојано нема да биде првиот или единствениот симптом, ако црниот дроб не работи како што би требало.