Шест симптоми на ментални болести: Сите мислиме за ваквото однесување е нормално!

Сподели со своите пријатели

Повеќето луѓе имаат некои мали навики или однесувања за кои мислиме дека се сосема нормални, но научниците велат дека овие 6 се всушност симптоми на ментална болест!

Loading...
  1. Не можете да уринирате кога има некој во близина

Ако не можете да уринирате кога слушате гласови пред тоалетот или некој е со вас во бањата, сигурно не сте единствениот, но веројатно не знаете дека оваа состојба го има своето име во медицината – пареза.

Практично го претставува стравот од мокрење и „парализа“ на мочниот меур во присуство на други луѓе.

Седум проценти од светската популација го доживеа ова барем еднаш, и во екстремни случаи, луѓето не можат никаде да уринираат, освен дома и кога се сами.

Ваквите екстреми обично завршуваат со потребната имплантација на катетер.

 

 

Loading...
  1. Грицкање нокти

Оникофагијата е едно од најчестите ментални нарушувања што се манифестира со опсесивно гризење нокти.

Околу 45% од луѓето на возраст од 10 до 18 години страдаат од онихофагија, а повеќето од нив се жени. Во повеќето случаи, ова нарушување не исчезнува со адолесценцијата.

Доказ за тоа се Бритни Спирс, Џеки Кенеди, Ева Мендез…

Во најтешките случаи кутикулите и забите можат непоправливо да се уништат, а да не ги заборавиме и бактериите кои остануваат на ноктите и на овој начин влегуваат во телото.

 

 

  1. Силни изливи на емоции

Замислете ја ситуацијата: Шефот ве критикува за сериозна грешка, и чувствувате дека ќе избувнете од смеење секој час.

Loading...

Се смирувате, се обидувате да ја скриете смеата зад изразот „виновен покајник“, но на крајот сѐ уште се појавува насмевка на вашето лице.

По него следува погласно, а потоа хистерично смеење што не можете да го контролирате.

Тоа е синдром на силен излив на емоции, познат и како псевдобулбарно влијание.

Во оваа ситуација, лицето реагира на стрес со сосема спротивна реакција отколку што е логично, како што е смеењето во тажни или сериозни ситуации.

Ако некое лице се смее среќно на неуспесите на другите луѓе, тоа е прашање на катагеластика.

Во медицината, тоа е опишано како нарушување во кое едно лице чувствува задоволство додека се потсмева со другите.

 

Loading...

 

  1. Неспособност да препознаете или почувствувате емоции

Сигурно често сте слушнале од пријателите како нивниот партнер не е доволно искрен, како никогаш не зборува за своите искуства или е целосно „недостапен“ и се чини дека не му е грижа како се чувствува. Во две третини од овие ситуации, тоа е всушност феномен наречен алекситимија!

Станува збор за неможноста на една личност да ја препознае и изрази својата емоционална состојба со зборови.

Секој од нас има одреден степен на алекситимија, но во потешки случаи, оваа состојба може целосно да го уништи животот на една личност.

Почесто се јавува кај мажите, а 8-10 проценти од населението страда од тежок степен на алекситимија.

  1. Нетолеранција кон звуци

Секој од нас е иритиран од звук – звукот на пишување креда на табла, звукот на дамките на ноктите, стискање… Дали е ова нормално или не, зависи од видот на звукот и интензитетот на влијанието врз вашиот живот.

Loading...

Мизофонија ментално растројство е состојба во која нормалните звуци предизвикуваат иритација. На пример, звуците на храна додека некој јаде, дише, кашла…

За луѓето кои страдаат од мизофонија, само еден таков звук е доволен за да ги извади од такт.

Во екстремни случаи, луѓето се вознемируваат толку многу што можат да стрелаат или да погодат некого што ги произведува овие звуци.

 

Loading...

 

  1. Опозиционо нарушување на непослушност

Луѓето кои страдаат од ова нарушување се секогаш непријателски расположени кон некого или нешто и постојано ги поткопуваат властите на многу гласен и непријатен начин.

Други ги гледаа како тврдоглави кавгаџии, но медицината вели дека ова однесување доаѓа од искуство со многу непријатен авторитет.

Нарушувањето на спротивставената непослушност е всушност многу често кај возрасните, но тоа влијае и на околу 20 проценти од децата.

Тоа не е грдо однесување од време на време, туку постојана состојба која трае најмалку шест месеци. Ако не се лекува, ситуацијата драстично се влошува со текот на времето.

Loading...