Шест фрази кои негативно влијаат на емоционалната благосостојба на децата

Сподели со своите пријатели

Во воспитувањето често несвесно користиме изрази кои можат да имаат подлабоки негативни последици за децата отколку што можеме да замислиме.

Loading...

Овие вообичаени фрази, ако често се користат, всушност можат да направат децата да се чувствуваат како да се товар.

Терапевтката Керол Ким сподели какви се изразите.

Таа ги советува родителите да ги избегнуваат следните шест реченици бидејќи тие можат негативно да влијаат на развојот и емоционалната благосостојба на децата.

– Немам време во моментов.

– Зарем не гледаш дека сум зафатена?

– Секогаш ти треба нешто од мене.

– Не можам да направам ништо додека си наоколу.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Знаци кои укажуваат дека вашето куче е осамено

– Постојано ме мачиш.

– Секогаш предизвикуваш проблеми.

„Овие фрази често се кажуваат во моменти на фрустрација или исцрпеност и може да имаат негативни ефекти врз емоционалната благосостојба на децата ако често се користат. Важно е родителите да ги изразат своите чувства без децата да чувствуваат одговорност за нивната тага или стрес“, објасни Ким во постот.

Таа истакна неколку работи што родителите можат да ги кажат наместо тие фрази.

– Во моментов сум многу зафатена, но можам да разговарам со тебе откако ќе завршам.

– Имам многу обврски, но и ти си ми важен. Заедно ќе сфатиме кога ќе можеме да поминуваме време заедно.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Бил Гејтс е загрижен дека ќе ја изгуби работата поради вештачката интелигенција

– Сакам да поминувам време со тебе. Ајде да испланираме нешто забавно.

– Ми треба малку време за себе, но дали можеме да направиме нешто заедно подоцна, на пример после вечерата?

Loading...

– Ми треба краток одмор, но потоа ќе бидам со тебе.

„Овие фрази помагаат да се пренесат чувствата и потребите на родителите, а во исто време ги потврдуваат и даваат приоритет на чувствата на децата и нивната важност во семејството“, заклучи терапевтот.