Седумгодишно девојче влегло во менопауза, за оваа болест не постои лек

Сподели со своите пријатели

Четириесетгодишната Тем Довер од Британија открила дека нејзината, денес седумгодишна ќерка развила гради уште каок бебе и дека првата менструација ја имала на само четири години.

Иако се грижат да водат колку-толку нормален живот, Тем вели дека е оачјна што нејзината ќерка со само седум години минува низ менопауза.

Loading...

Во најраниот период немаше ништо што би можело да сугерира во развојот дека ќе биде поинаква од постарите брат и сестра. Меѓутоа, од првата година се се сменило.

Заби од деца починати пред 1.000 години можат да помогнат во борба против гојазност, дијабетес и срцеви заболувања

Само со две години веќе и пораснале градите, до четвртата ја добила првата менструација, што било особено страшно затоа што морале да ја учат да користи влошки.

Иако лекарите проблемот го препишувале на лошата истрахана, при тестирање на хормоните се испоставило дека Емили има исто ниво хормони во организмот како просечна бремена жена. Потоа пристигнала и официјалната дијагниза – Адисонова болест.

Во прашање е ретко и прогресивно пореметување кое припаѓа до шест на 100 луѓе. Човечково тело има две надбубрежни жлези, една на врвот на секој бубгрег. Овие жлезди се дел од ендокриниот систем кој работи со нервниот и имунолошкиот систем за да помогне организмот да се носи со различни нстани и стресови.

Адисинова болест предизвикува невозможен адреналин на жлездите да направат доволна количина хормони кои ги регулираат. Болеста припаѓа на двата пола и сите возрасти.

Бурунди – државата во која 56 отсто од децата гладуваат

Во случајот со Емил, нејзините надбубрежни поремтудава доведуваат до почеток на ран сексуален развој, пубертет, аутизам и пореметување на сензорната обработка.

Loading...

Довер рекла дека на нејзината ќерка и е препишана хормонска терапија со цел да се спречи нејзиниот раст што потоа предизвикало менопауза. Меѓутоа, лекувањето било стопирано затоа што немало никаков ефект врз понатамошниот раст.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *