Се зголемија патувањата во Кина за време на Лунарната Нова Година

Сподели со своите пријатели

Празничните патувања во Кина за време на еднонеделниот лунарен новогодишен одмор се зголемија за 74 отсто, а појдовните патувања од Кина се удвоија од минатата година по укинувањето на ограничувањата што го задушија патувањето три години, објавија медиумите.

Loading...

Се проценува дека за време на празничната недела, која заврши вчера, со сите средства, вклучително и со авиони, биле направени 226 милиони домашни патувања, соопшти државната телевизија CCTV, повикувајќи се на владини податоци.

Истата недела минатата година, според податоците на Министерството за транспорт, имало околу 130 милиони домашни патувања, додека за време на последниот лунарен новогодишен празник, пред да се појави коронавирусот на крајот на 2019 година во Вухан, имало околу 420 милиони патувања во Кина.

Лунарната Нова Година е најважниот празник во Кина

Во исто време, прекуокеанските патувања и прекуграничните патувања од Кина се зголемени за повеќе од двојно во првите шест дена од празникот, на речиси 2,4 милиони, што е за 124 отсто повеќе од истиот период минатата година, соопшти Националната администрација за имиграција (НИА). објави.

Ова е сè уште многу помалку од прекуграничните патувања направени од Кина за време на лунарниот новогодишен празник во 2019 година, кога имаше 12,5 милиони, според податоците што ги објави новинската агенција Ксинхуа.

Лунарната Нова Година е најважниот празник во годината во Кина, кога голем број луѓе од Кина патуваат низ земјата и во странство на годишното семејно обединување, особено оние кои работат во успешните крајбрежни градови во Кина, одат во своите родни места и села.

На почетокот на декември 2022 година, по три години силни мерки и ограничувања и по протести и покрај ширењето на вирусот, Кина ја олабави својата строга политика за нулта ковид, дозволувајќи им на луѓето да патуваат.