29.08.2019 09:22

Се забранува продажба на бебиња од африкански слонови на зоолошките градини

Facebook Twitter Google+

Бебињата од африканските слонови повеќе нема да бидат разделени од нивните мајки за да завршат во зоолошката градина, беше одлучено на состанокот во Жenенева, со кој беше одобрена скоро целосна забрана за продажба на африкански слонови на зоолошки градини.

По дебатата што траеше неколку дена, претставниците на државите потписнички на Конвенцијата за меѓународна трговија со загрозени видови диви флора и фауна (CITES) решија да ги заострат правилата.

loading...

Европската унија ја поддржа забраната истиот ден. Предлогот беше усвоен со 87 гласа „за„ и 29 „против“. Претставниците на Зимбабве, главниот извозник на слонови во земјата и на САД гласаа против.

Зимбабве и Боцвана, земји со поголема популација на слонови од другите африкански земји, беа во можност да извезуваат слонови во „соодветни и прифатливи“ услови.

Според оваа дозвола, повеќе од 100 бебиња слонови се заробени во Зимбабве и извезени во кинески зоолошки градини од 2012 година, според Humane Society International.

Новата одлука значително ги заостри ограничувањата во трговијата со слонови.

Отсега, вадењето слонови од дивината и ставањето во „објекти за заробеништво“ на разни локации низ целиот свет е можно само под посебни околности – и мора да биде одобрено од Комитетот на потписнички на Конвенцијата CITES.

Комитетот ја одобри забраната минатата недела, но беше неизвесно дали ќе донесе ново гласање на крајот од двонеделната конференција. Претставниците на Зимбабве строго водат кампања против предлогот.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments