Се смирува епидемијата на Ковид-19 во Австралија

Сподели со своите пријатели

Во најтешко погодената австралиска држава Викторија, ширењето на коронавирусот веројатно е ставено под контрола, а во изминатите 24 часа е регистриран само еден нов случај на Ковид-19, најмалку уште од почетокот на јуни.

Мелбурн, кој е епицентар на епидемијата во Австралија, цели три месеци е под остри мерки, но се очекува дека премиерот на Викторија, Дениел Ендруз, кој е изложен на постојани притисоци на австралиската Влада, би можел да објави планови за ублажување на вонредната состојба.

Loading...

– Се создадоа епидемиолошки услови за да се ублажат вонредните мерки, порача австралискиот министер за здравство Грег Хант, но премиерот на државата Викторија возврати внимателно и нагласи дека нема да потклекне на притисокот.

– Никој не вели дека треба да останат во сила рестрикциите подолго отколку што мора. Но нема да ризикуваме се што досега го жртвуваа граѓаните на Викторија, истакна Ендруз.

Габриела Точко


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *