СЕ ПИШУВА ИСТОРИЈА: НАСА успеа да создаде кислород на Марс!

Сподели со своите пријатели

Експериментот на НАСА на Марс ја претвори ретката и токсична атмосфера на Црвената планета во кислород.

Loading...

The Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE) или проект за искористување на природните ресурси на кислород пристигна на Марс со роверот „Perseverance“ на 18 февруари и сега го заврши првото испитување.

Атмосферата на Марс главно е составена од јаглерод диоксид. Тој е сто пати поредок од атмосферата на Земјата, па дури и да има ист состав како и воздухот на Земјата, луѓето не би можеле да преживеат со дишење.

Тоа е историски успех затоа што ако некогаш испратиме астронаути на Марс, тие ќе мора да понесат кислород со себе, пишува New Scientist.

Клучна состојка на ракетните горива

Кислородот е исто така клучна компонента на повеќето ракетни горива, па астронаутите ќе мора да носат резервоари за тешки товари горива за да се вратат дома.

НАСА проценува дека ќе бидат потребни околу 25 тони кислород за да ги вратат четирите астронаути дома од Марс. Исклучително е скапо да се транспортира што било на Марс, а ракетите имаат ограничен капацитет и се пресметува секој грам.

 

Loading...

 

MOXIE е чекор кон решавање на двата проблеми, со производство на кислород на Марс. МОКСИЕ цица јаглерод диоксид од Марсовата атмосфера и го загрева на температура од околу 800 степени Целзиусови, што овозможува одвојување на атомите на кислород од јаглерод диоксид и потоа ослободување на јаглерод моноксид.

„Одиме кон целта да испратиме човечки екипаж на Марс“

Првиот обид за експериментот, извршен на 20 април, произведе околу пет грама кислород, доволно за околу 10 минути воздух за астронаутот.

„MOXIE има уште многу работа, но резултатите од оваа технолошка демонстрација се многу ветувачки додека се движиме кон нашата цел да испратиме екипаж на Марс“, рече Џим Ројтер од НАСА.

MOXIE е дизајниран да произведува само околу 10 грама кислород на час, но идните генератори на кислород може да бидат многу поголеми и многу побрзо да извлекуваат атоми на кислород од јаглерод диоксид.

Во текот на следната година, MOXIE се очекува да спроведе уште најмалку девет експерименти, тестирајќи ги своите можности во различни периоди од денот и сезоните кога се менуваат условите во Марсовата атмосфера.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *