Се намалува подготвеноста на Австријците да се вакцинираат против Ковид-19

Сподели со своите пријатели

Непосредно пред одобрувањето на вакцината за новиот коронавирус во Австрија, подготвеноста на граѓаните за вакцинација се намалува – само еден од петмина, или 22 проценти од испитаниците, рекле дека сигурно ќе се вакцинираат, покажа анкета на Галуп.

Loading...

Секој четврти, или 27 проценти од граѓаните, изјавиле дека најверојатно ќе се вакцинираат.

За споредба, подготвеноста за вакцинација во втората половина на ноември беше поголема, бидејќи тогаш една четвртина (25 проценти) изјавија дека сигурно ќе се вакцинираат, а 31 процент дека најверојатно ќе го сторат тоа.

Во исто време, постои зголемен страв кај Австријците од зараза со новиот коронавирус.

Така, 60 проценти од граѓаните стравуваат дека тие или некој од семејството може да се заразат. Исто така, 82 проценти од Австријците не сметаат дека ситуацијата брзо ќе се подобри – 18 проценти сметаат дека ќе се влоши, а 64 проценти дека ќе остане иста.

Стравот од зараза очигледно е зголемен од почетокот на октомври, од тогаш само сите други изразија загриженост, а на почетокот на декември тоа го сторија 60 отсто од граѓаните.

Инаку, стравот кај граѓаните беше поголем за време на првиот бран, напролет, кога три четвртини од граѓаните стравуваа од зараза.

Довербата на граѓаните во мерките преземени од австриската влада масовно опадна.

Loading...

Во март, уште 91 процент од граѓаните беа на мислење дека владата реагирала добро, а сега само секој втор го кажува тоа (49 проценти).

Златко Шумковски


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *