СЕ ГАСИ СТРАСТА ВО КРЕВЕТОТ? Експертите знаат зошто!

Сподели со своите пријатели

Дали моногамијата е синоним на досаден секс или долгорочните посветени врски ја отвораат вратата кон задоволителен сексуален живот?

Loading...

Експертите велат дека тоа зависи од квалитетот на врската и заедничките одлуки што доведуваат до заемно задоволувачки сексуален живот.

Научниците де Оливеира, Карваљо и Нобре со години детално го истражувале концептот на сексуална здодевност. Според нив, досадата е „искуство на одвојување од светот и заглавено во навидум бесконечна и незадоволителна сегашност.

Од таа причина, оние кои се склони кон досада, многу веројатно доживуваат досада. Сексуалната досада се дефинира како „тенденција секој сексуален однос да биде досаден. Односно, можеби не ви се допаѓа секс затоа што сексот е досаден, рутински или премногу технички вежбан. Доволно добар секс не мора да биде совршен.

Сексуалното задоволство се заснова на добра комуникација, препознавање и прифаќање разлики помеѓу партнерите и споделување заедно. задоволството обично опаѓа во брачни парови, тоа можеби не е случај.

За парови каде едниот или обајцата партнери доживуваат сексуална здодевност, придружната сексуална фрустрација обично го уништува општото задоволство во врската, додека од друга рака, има парови кои се задоволни од врската, но не и од сексот.

 

Loading...

 

Зошто се јавува сексуална досада:

1. Тоа е поврзано со општа тенденција на досада.

2. Таа е поврзана со нарцисоидна личност, што е исто така поврзано со општа тенденција за досада.

3. Се поврзува со „сексуална депресија“ и чувство на незадоволство од сексуалниот живот.

4. Поврзано е со депресија, што може да предизвика ниско либидо, апатија, социјално повлекување и неможност да се доживее задоволство.

5. Вклучува помала сексуална возбуда и желба. Тешкотиите во одржувањето на вниманието можат да бидат основа на овој проблем, бидејќи на паровите им треба внимание за да имаат задоволителен сексуален живот.

6. Често се случува во долгорочни врски, иако тоа не е секогаш така.

7. Поврзано е со целокупната досада во врската. Честопати паровите сметаат дека сексот во врска е помалку возбудлив од сексот во секојдневниот живот.

Loading...

8. Мажите почесто се жалат на сексуална здодевност отколку жените.