Сатоши Накамото го создал Биткоинот, но може и да го уништи со само еден чекор

Сподели со своите пријатели

Coinbase објави документи за својата котација на берзата Насдак со директно котирање.

Loading...

Дигиталната платформа за тргување го наведе креаторот на биткоин Сатоши Накамота како фактор на ризик во неговата примена. Тоа е псевдоним што го користи личност или група луѓе кои ја создадоа најпопуларната крипто валута.

 

 

Ако се открие идентитетот на авторот, тоа може да предизвика пад на цените на биткоинот.

Како значаен се споменува и личниот фонд на Bitcoin на Накамото, кој вкупно надминува милион монети. Во текот на февруари, еден биткоин вредеше повеќе од 50.000 УСД.

Накамото може негативно да влијае на Coinbase, соопшти компанијата и да го дестабилизира целиот пазар на криптовалути ако креаторот одлучи да ги пренесе своите биткоини, чија вредност се проценува на повеќе од 30 милијарди долари.

Loading...

 

 

Креаторот на биткоин бил првиот кој некогаш копал (рударел) криптовалута, а инвестицијата на Накамото во дигитална валута сочинува скоро 5% од целиот пазар на биткоин, бидејќи има само 21 милион биткоини што можат да се ископаат.

Вредноста на биткоинот во голема мера е водена од дефлаторни тенденции. Ако на пазарот се пуштат 1,1 милиони биткоини, цената на дигиталната валута скоро сигурно ќе падне.

 

 

Loading...

Ако Накамото би бил разоткриен, тоа би ја ставило валутата под еден субјект, што би можело да ги обесхрабри трговците кои ја купиле поради нејзината децентрализација.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *