Самоуправувачките автомобили ќе можат да возат 130км/час

Сподели со своите пријатели

Меѓународниот експертски панел во Економската комисија на Обединетите нации за Европа се согласи да ја зголеми максималната брзина за самоуправувачките автомобили во одредени ситуации, соопшти UNECE.

Loading...

Според одлуката, ограничувањето на брзината на автономните возила ќе се зголеми од 60 km/h на 130 km/h.

Предлогот допрва треба да биде одобрен од Светскиот форум на UNECE за хармонизација на прописите за возила, кој се состанува од 21 до 24 јуни, но потегот се смета за формалност.

Правилото потоа ќе стапи на сила по околу шест месеци.

Повеќе од 50 земји ширум светот се членки на договорот, вклучително и 27 земји од ЕУ.

САД, Кина и некои други земји го регулираат автономното возење според нивните сопствени стандарди.

Во моментов, автоматското возење е ограничено на одредени ситуации на автопатот, како што е сообраќајниот метеж.

Во ситуации како што се тунели или мраз на тротоарот, кои автомобилите автоматски ги откриваат преку камери и сензори, возачите се предупредуваат и автономното возење е исклучено.

Loading...

Технологијата за автономно возење не значи едноставно влегување во автомобилот и препуштање на возењето на компјутерот.

Сепак, според UNECE, и индустријата и експертскиот панел работат на такви можности.