Само жени имаат дозвола да влезат во оваа шума. Тие мора да се соблечат

Сподели со своите пријатели

Шумата одвлечена во залив на островот Папуа во Индонезија со векови е свето место за локалното население кое доаѓа тука да ловат ракови и да споделуваат приказни.

Loading...

– Кој си ти? Што правиш? Не ви е срам да влезете во женската шума? глас на жена доаѓа од густата шума.

Мажите не смеат да влегуваат во шумата, а секој што ќе се осмели да се обиде да влезе, ќе биде казнет. Натрапниците се соочуваат со казни до 69 американски долари, сума што тие најчесто ја плаќаат со полирани камења.

 

 

– Оваа шума отсекогаш била само за жени. Тоа беше многу пред јас да се родам. Правилата тука секогаш биле исти. За да влезете во женската шума, мора да бидете голи. Не смеете да носите облека. Ако маж пристапи, тој ќе биде казнет. Го носиме пред племенскиот суд – вели Адријана Мерауџи.

Сепак, мажите не претставуваат закана за шумата и традицијата со векови, туку за загадувањето на животната средина.

Loading...

Ова свето место за жени неодамна било загрозено. Шумската област е двојно помала отколку пред 50 години. Океанот е различен од порано.

 

 

– Нашиот океан беше прекрасен, чист како солза, но сега за жал е загаден поради ѓубре. Отпадот од пазарот во градот завршува тука кога врне. Често се прашувам што се случи со нашиот океан? Женската шума е многу важно место за нас во заливот. Не можеме да живееме без шума. Ние постојано ќе доаѓаме секој ден и ќе бараме ракови. Тука жените си се доверуваат едни на други. Никогаш нема да се предадеме – додава Адријана.

Жените продаваат школки на блискиот пазар. Но, тие го имаат својот мир во шумата.

– Кога плимата е мала, сите сме заедно. Ги покануваме пријателите да дојдат во шумата со брод. Кога сме во шума, се чувствуваме слободни, нема мажи. Ние жените сме сами. Слободно споделете приказни со постарите. Нуркаме во морето, бараме раковини во калта – вели Ату Румбојруси.

 

Loading...