САМО ЗА ГУРМАНИ: Зачинето полнето пилешко во бело вино!

Сподели со своите пријатели

Со овој рецепт можете да ги пречекате гостите.

Loading...

Состојки: пилешко, половина лажичка мешан мелен пипер, лажичка сол, 50 мл маслиново масло, 2 лажици сенф, половина лажичка кари, 2 лажички црвен пипер, малку цимет, чили по вкус, 5 -6 мали јаболка, 2 лимони, 6 глави лук, мало парче сецкан ѓумбир, 1-2 гранчиња рузмарин, 200 мл бело вино, путер исечен на парчиња.

 

 

Подготовка: Излупете ја кожата на пилешкото од задниот дел во правец на вратот кон бутовите и задникот, а потоа свртете го пилешкото и излупете ја кожата на ист начин од градите. Во сад измешајте ги состојките: измешајте бибер, сол, маслиново масло, кари, сенф, димена пиперка, крупно мелен чили (по избор) и малку цимет, истурете сок од еден лимон. Добро промешајте и премачкајте ја смесата одвнатре, под кожата и надвор. Оставете го пилешкото најмалку еден час до сезоната, а потоа пренесете ги градите надолу во сад со капак. Излупете ги главите од лук само од надворешните лисја и исечете ги на средина. Ставете половина лук внатре во пилешкото заедно со рузмарин, парче ѓумбир и цел лимон, прободен со нож на неколку места. Ставете цели, неизлупени јаболка околу пилешкото, исчистено само од дршката и преостанатата половина од лукот. Истурете бело вино и наредете парчиња путер врз пилешкото. Покријте ја тавата и ставете ја во долниот дел од рерната. Загрејте ја рерната на 180 степени и вклучете го вентилаторот и печете го пилешкото околу еден час, еден час или слично. Кон крајот, отворете ја тавата и вратете ја во рерна за да добие крцкава кора.

 

 

Loading...

Leave a Reply