Самит на ЕУ за брегзит, Ковид-19, климатските цели и односите со Африка

Сподели со своите пријатели

Лидерите на земјите-членки од ЕУ ќе се соберат во Брисел в четврток попладне на дводневен редовен есенски самит за да разговараат за односите со Велика Британија, моменталната епидемиолошка состојба во Европа, климатските цели и односите со Африка.

Loading...

Последниот редовен самит на ЕУ се одржа во декември минатата година. Во меѓувреме, беа одржани неколку состаноци на самитот, но тие беа или вонредни или беа одржани преку видео врска.

Првата точка на дневниот ред ќе биде дискусија за состојбата на преговорите за идните односи со Велика Британија, што ќе им ги соопшти на лидерите главниот европски преговарач Мишел Барние.

– Во интерес на двете страни е да имаат договор до крајот на преодниот рок, но не по секоја цена. Следните денови се клучни, изјави претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел во писмото во кое ги повикува лидерите на самитот.

Најголемите пречки за договорот се однесуваат на риболов, еднакви услови за сите и следење на спроведувањето на договорот. ЕУ инсистира на тоа дека британските компании мора да ги следат истите правила како и европските доколку сакаат да имаат пристап до европскиот единствен пазар и бара европските рибари да имаат пристап до британските води.

Европската унија исто така го предупредува Лондон да не се обидува да го наруши единството меѓу членките и да ги „билатерализира“ преговорите, односно да разговара со одделни членки.

На подготвителниот состанок на самитот во вторникот, европските работи на земјите-членки изразија единство и силна поддршка за главниот преговарач Мишел Барние, ги отфрлија обидите за „билатерализација“ на разговорите, ја истакнаа важноста за целосна имплементација на договорот за отцепување и потребата од посилно планирање и подготовки за сценарио за – без договор, односно за нагло прекинување на врските изградени за време на 47-годишното членство на Британија во ЕУ.

Европската страна исто така нагласува дека нема да биде прва што ќе се откаже од преговорите и дека ја остава отворена можноста за договор до последниот момент.

Loading...

За време на работната вечера, лидерите ќе разговараат за заштитата на климата.

На вториот ден од самитот, петок, време ќе се разговара за односите со Африка, пред подготовките за претстојната средба со лидерите на Африканската унија. Покрај Африка, лидерите ќе разговараат и за тековните надворешно-политички прашања.

На крајот, лидерите ќе разговараат за моменталната епидемиолошка состојба, која се влошува и растот на инфекции со новиот коронавирус. Ќе има дискусии за усогласување на мерките преземени од земјите-членки за да се спречи ширењето на вирусот и за напорите за развој на вакцини и нивна ефикасна и правична дистрибуција откако вакцината ќе стане достапна.

Златко Шумковски


Leave a Reply