Самечкиот живот лошо влијае на здравјето на мажите, а на жените…

Сподели со своите пријатели

Истражувањата покажаа дека годините на самечки живот можат да имаат штетни последици по здравјето на луѓето.

Loading...

Една нова студија покажува дека барем едно од овие влијанија може да биде особено лошо за мажите.

Осаменоста е поврзана со влошување на здравјето, слабеење на благосостојбата и сознанието – но да се живее сам не секогаш значи да се биде осамен.

Студијата испитувала примероци од крв од 4.835 учесници од биобанката за стареење во Копенхаген за да ги испита причините за воспалителните процеси.

 

 

„Најдовме значајна врска помеѓу раскинувањето на партнерството или годините поминати од поединци сами и воспалението – само кај мажите“, рече д-р Каролина Дејвидсен, научен соработник на Одделот за јавно здравје на Универзитетот во Копенхаген и автор на објавување.

Loading...

Жените се помалку ранливи.

Студијата, објавена во списанието BMJ, ја разгледувала возраста и бројот на раскинувања, бидејќи крајот на значајните врски често е проследен со периоди од животот во кои луѓето живеат сами, забележале истражувачите.

Врската помеѓу чувството на осаменост и негативните здравствени ефекти е добро документирана, вели д-р Питер Либи, специјалист по кардиоваскуларна медицина во Бригам, кој не бил вклучен во студијата.

– Оваа студија ја зајакнува врската што експертите ја видоа помеѓу нервниот систем и воспалението, што е значаен придонес во разбирањето на срцевите заболувања – изјави Елијаким Кислев, доцент на Хебрејскиот универзитет во Ерусалим.

 

 

Што треба да направи некој што живее сам – по избор или случајно?

Loading...

Дејвидсен вели дека оваа информација може да биде вредна за лекарите кои ги лекуваат.

– Еден [предлог] би можел да биде советување на здравствените работници да бидат свесни за оваа ризична група која може да живее со дополнителен социјален ризик фактор кој обично не се зема предвид – рече Кислев.

Знаејќи дека ризикот од воспаление може да се зголеми, Либи додаде дека ги советува пациентите да се стремат кон здрав начин на живот.

– Кога се соочувате со какви било маки, редовната физичка активност и здравата исхрана можат да помогнат за благосостојба, психолошки и биолошки успех – истакнува докторката.

 

 

Либи студирала обичаи во повеќе од 30 земји и направила повеќе од 140 интервјуа со самци во САД и Европа, со луѓе на возраст меѓу 30 и 78 години кои биле различни по пол, сексуална ориентација, социоекономска и етничка припадност.

Loading...

Тој открил дека клучните разлики помеѓу среќните и несреќните самци зависат од тоа дали самците ги прифаќаат стереотипите и не се грижат да бидат среќни или да работат за да се чувствуваат исполнето.

– Осаменоста на некои среќни самци може да се надомести, на пример, со стекнување возбудливи искуства, како на пример патување или пронаоѓање нови хобија – рече Елијаким Кислев.