Садењето дрвја на погрешни места всушност ги влошува климатските промени

Сподели со своите пријатели

Во услови на глобални напори за борба против климатските промени, научниците предупредуваат дека неселективно садење дрвја може ненамерно да го влоши глобалното затоплување, открива новата студија објавена во списанието Nature Communications.

Loading...

Има некои места каде што пошумувањето води до нето негативни климатски исходи, вели Сузан Кук-Паттон, коавтор на студијата и виш научник за обнова на шумите во глобалната еколошка организација The Nature Conservancy.

Комплексна меѓусебна врска помеѓу дрвјата и албедото

Истражувањето ја нагласува сложената меѓусебна врска помеѓу дрвјата и албедото, мерка за сончевото зрачење што се рефлектира од површината на Земјата.

Додека дрвјата апсорбираат јаглерод диоксид, со што се ублажуваат климатските промени, тие исто така го менуваат албедото, што влијае на температурата на планетата.

Кук-Паттон ја нагласува важноста од вклучување на албедото во климатските модели, истакнувајќи дека претходните проценки го прецениле ефектот на ладење од садењето дрвја до 80 проценти.

Сепак, новата студија нуди вредни сознанија за да ги водат креаторите на политиките во оптимизирање на стратегиите за ублажување на климатските промени.

Климатската улога на албедото

Слично на тоа, сè уште има многу места каде што повторното засадување дрвја е одлична идеја за климатските промени.

Ние само се обидуваме да им помогнеме на луѓето да ги најдат тие места, објаснува Кук-Паттон.

Loading...

Албедо игра клучна улога во регулирањето на температурата на Земјата, особено во ледените региони каде рефлектирачките површини како снегот и мразот рефлектираат до 90 проценти од сончевата енергија.

Сепак, ефективноста на садењето дрвја варира во различни средини.

Влажните тропски региони како што се Амазон и басенот Конго се препознаваат како главни локации за пошумување поради нивната висока содржина на јаглерод и минималното влијание врз албедото.

Спротивно на тоа, умерените рамнини и саваните покажуваат поголема чувствителност на промените во албедото, намалувајќи го ефектот на ладење од напорите за садење дрвја.

Дури и на оптимални локации, реалните перформанси на ладењето може да бидат помали од проекциите до 20 проценти, кога ќе се земат предвид прилагодувањата на албедото.

Засадувањето дрвја е сè уште важно

И покрај овие нијанси, придобивките од пошумувањето остануваат непобитни, вклучувајќи ја и поддршката на екосистемот, чистиот воздух и снабдувањето со вода.

Кук-Паттон ја нагласува важноста на стратешките инвестиции во садење дрвја.

Всушност, станува збор за максимално искористување на ограничените инвестиции и најголем климатски принос по хектар инвестиција, вели тој.

Loading...

Додека предизвиците остануваат, обмисленото планирање може да го максимизира позитивното влијание на иницијативите за пошумување врз животната средина и општеството.