САД во недела тргнува со забрана за TikTok и WeChat

Сподели со своите пријатели

Министерството за трговија на САД планира да го забрани пристапот до ТикТок и ВеЧат во земјата во недела кога ќе стапат на сила одлуките на претседателот Доналд Трамп.

Си-Ен-Ен ја пренесува најавата на министерството дека секоја дистрибуција на апликации за овие социјални мрежи ќе биде забранета од недела и наведува дека Епл и Гугл сè уште не ја коментирале оваа одлука.

Loading...

Си-Ен-Ен појаснува дека корисниците кои преземале апликации до тоа време, ќе можат да го продолжат софтверот и дека ограничувањата ќе важат за ажурирање на нови верзии на апликации. Тоа е, тоа повеќе нема да биде можно.

Си-Ен-Ен ја цитира изјавата на секретарот за трговија Вилбур Рос:

„Вистинската промена од недела ќе биде дека корисниците на TikTok нема да имаат пристап до подобрени, надградени апликации или одржување.“

Понатаму се наведува дека WeChat ќе биде под построги санкции. Од недела, ќе биде нелегално да се поддржува или пренесува интернет сообраќајот поврзан на WeChat, што ќе започне да се применува на TikTok само од 12 ноември.

Последователно, ограничувањата може да се прошират и на други апликации, доколку се забележи дека се користат како средство за заобиколување на мерките што се пропишани во моментов.

Владата на САД наведува дека ограничувањата ниту против TikTok ниту за WeChat се насочени кон корисниците или работниците во компаниите.

„Кинеската комунистичка партија покажа дека има средства и намера да ги користи овие апликации како закана за националната безбедност на САД, надворешната политика на САД и економијата“, објасни министерот.

Рос во писмената изјава рече дека САД мора да се спротивстават на „злонамерната практика на собирање лични податоци на граѓаните на САД, при промовирање на националните вредности, демократските норми засновани на правила и агресивно спроведување на законите и регулативите на САД“.

Loading...

AFP и Reuters велат дека ByteDance, сопственикот на апликацијата TikTok која се грижи за апликацијата и нејзините корисници на американскиот пазар, се обидува да стори сé за да постигне договор за судбината на американскиот бизнис, а официјални претставници на Министерството велат дека претседателот Доналд Трамп сè уште до недела има време да ја укине таа забрана.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *