САД одобрија трета доза Фајзер

Сподели со своите пријатели

Соединетите Американски Држави (САД) ја одобрија третата доза на вакцина Фајзер – Бионтек против коронавирус за лица постари од 65 години и за лица „со висок ризик“ да развијат потешка форма на Ковид-19, соопшти Американската агенција за лекови објави утрово.

Loading...

Бустер дозата може да се даде шест месеци по втората инјекција.

Барањата за засилувачка доза ги исполнуваат и оние помлади од 65 години кои се „под висок ризик“ да развијат тешка форма на болеста, како и оние кои се во позиција на „висок ризик“ поради „честа изложеност“ на вирусот.