САД и Филипини потпишаа пакт за нуклеарна соработка

Сподели со своите пријатели

Американскиот државен секретар Ентони Блинкен и филипинскиот претседател Фердинанд Маркос потпишаа договор за нуклеарна соработка на маргините на самитот за азиско-пацифичка економска соработка во Сан Франциско, според кој Америка ќе инвестира во нови технологии кои ќе ѝ помогнат на земјата да премине кон почиста енергија и зајакнување на неговото снабдување.електрична енергија.

Loading...

Филипинскиот претседател рече дека договорот, познат како „член 123“, ќе го поттикне развојот на сигурна, достапна и одржлива енергија на Филипините.

Тоа, исто така, ќе ја отвори вратата за американските компании да инвестираат и да учествуваат во проекти за нуклеарна енергија, додаде тој.

Блинкен изјави дека преговорите со Филипините се завршени многу брзо, во рок од една година, истакнувајќи дека Филипините поставиле амбициозна цел да ги намалат емисиите на стакленички гасови за 75 отсто до 2030 година.

И со оглед на тоа што побарувачката за енергија на Филипините се очекува да се зголеми речиси четирикратно до 2040 година, нуклеарната енергија ќе им помогне одржливо да ги задоволат нивните потреби, рече тој.

Филипините почнаа да ја градат својата прва нуклеарна централа по 70 години, но таа никогаш не беше завршена откако беа покренати прашања за нејзината цена и безбедност поради близината до голема грешка што ја става во опасност од земјотреси и вулканот Пинатубо.

САД досега го склучија договорот „Член 123“ со 47 земји, Меѓународната агенција за атомска енергија и Тајван.