28.08.2019 14:16

Руски научници откриле лек кој спречува рак на белите дробови

Facebook Twitter Google+

Научните истражувања спроведени во Русија покажале дека некои видови малигни тумори во белите дробови можат да бидат уништени со употреба на протеински молекули произведени од нервни клетки.

Туморните клетки често растат и остануваат невидливи за имунолошкиот систем бидејќи создаваат неповолна околина околу нив. Во оваа околина, другите тела, вклучително и одговорните за борба против ракот, можат да живеат многу кратко.

Loading...

Покрај тоа, овие малигни клетки се во можност да ги игнорираат молекулите кои иницираат реакции на самоуништување на клетките или ги користат како сигнали за раст. Тие исто така се бранат со производство на супстанции кои не се карактеристични за нормалното ткиво, супстанции што ги одвраќа имуните тела или го прават туморот невидлив за нив.

Затоа научниците од Московскиот институт за физика и технологија и Институтот за органска хемија при Руската академија на науките спроведле истражувања за да пронајдат механизми кои се слични на оние што го штитат ракот или влијаат на неговиот раст, и го користат за борба против туморите, пишува Спутник.

“Неодамна, нашите колеги открија линк 1 протеин во ткивата на белите дробови, чие производство опаѓа со развојот на рак. Вештачкото зголемување на неговото производство го забавува растот на клетките на туморот. Нашата хипотеза е дека овој ефект може да се постигне со употреба на аналогна линк1 кој е растворлив во вода”, вели Екатерина jукманова, една од научниците вклучени во истражувањето.

Линк1 е еден од сигналните молекули кои се разменуваат помеѓу нервните клетки во нашиот мозок. Се врзува за и ги активира т.н. никотин рецептори, менувајќи го однесувањето на невроните или клетките поврзани со нив.

Неодамна, научниците открија дека слични рецептори, кои реагираат на молекулите на линк1, се исто така присутни во клетките на белите дробови и бубрезите. Хипотезата беше дека овој протеин може да го регулира растот на ткивата и да влијае на развојот на разни форми на рак, кои се поврзани со никотин.

Научниците потоа следеле култури на клетките на кожата, белите дробови и бубрежните клетки за да откријат дали произведуваат молекули на линк1. Откриено е дека супстанцијата во основа дејствува против никотин и слични молекули – наместо да го стимулира растот на ткивото на туморот, го потиснува.

Ова ги натерало руските молекуларни биолози да претпостават дека синтетичкиот аналог на овој протеин може да се користи за борба против ракот. За да ја тестираат хипотезата, тие третирале „бунтовничка“ култура на клетките од белите дробови со релативно мали количини на протеин на линк1. Во текот на следните три дена, големината на колонијата на малигните клетки значително се намалила, потврдувајќи ја нивната претпоставка. Покрај тоа, подоцна експериментите покажале дека овој протеин го блокира дејството на никотинот, спречувајќи го да го потикнува растот на ракот.

Руските биолози продолжуваат да го испитуваат точното функционирање на механизмот на дејствување на линк1. Сепак, тие веруваат дека овој протеин активира голем број на генетски синџири кои го блокираат процесот на поделба на клетките и предизвикуваат програмирана смрт на клетките.

Loading...

Научниците се надеваат дека новите експерименти со протеинот линк1 и создавање поедноставни и побезбедни верзии на овој молекул ќе помогнат да се создаде лек кој може да ги заштити пушачите од развој на рак на белите дробови.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments