Русија воведува нов закон за странски агенти, репресијата се поголема

Сподели со своите пријатели

Новиот проширен закон за „странски агенти“ во Русија стапува на сила во четврток, што означува интензивирање на репресијата на претседателот Владимир Путин против слободата на говорот и опозицијата, што се забрза бидејќи тој има помал успех во војната во Украина.

Loading...

Тоа е, исто така, дополнителен доказ за решеноста на Русија да ги испечати западните либерални вредности, што дојде истата недела кога рускиот парламент подготви нацрт-закон за проширување на забраната за, како што ја нарекува, „пропаганда“ за ЛГБТ прашања и му го испрати на Путин на негов потпис.

Законот за странски агенти од 2012 година, усвоен по бранот јавни протести против враќањето на Путин на претседателската функција, бара од организациите кои се занимаваат со политичка активност и добиваат средства од странство да се регистрираат како странски агенти и да се придржуваат до драконските правила и ограничувања.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Јапонија: Рекорден број смртни случаи од ковид во јануари

Оттогаш, тој закон постепено се ажурираше, формирајќи го столбот на сè поцврстата контрола на Русија врз граѓанското општество во изминатата деценија.

Од четврток, таа дефиниција е проширена за да ги вклучи не само поединците или организациите кои добиваат средства од странство, туку и оние кои „добиле поддршка и (или) се под странско влијание“.

Понатамошното читање на законот не нуди многу за појаснување. „Поддршката“ од странски извори не се дефинира само како финансиска туку и како „организациска и методолошка, или научна и техничка помош“.

Влијанието, според законот, може да се толкува како „вршење влијание врз поединец со принуда, убедување или други средства“.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Најмалку 27 загинати и 147 ранети во експлозијата во Пакистан