Русија свика итен состанок на Советот за безбедност

Сподели со своите пријатели

Рускиот амбасадор во Обединетите нации свика итен Состанок на советот за безбедност при ООН за да го дознае генералниот став на секретарот Антон Гутереш за заканите на меѓународниот мир и безбедност од евентуалните воени акции против Сирија од страна на САД и нивните сојузници, јавува АП.

Василиј Набензја по затворениот состанок на Советот за хемиско оружје во Сирија, изрази надеж дека отворениот состанок со шефот на ООН може да се одржи наскоро.

Набензја изјави: „Непосреден приоритет е да се зибегне опасноста од војна“.

Тој вели дека приоритет сега добиваат и инспекторите од Организацијата за забрана на хемиско оружје во предградието Дам во Доума, каде се сомневаше на напад со отворен гас минатиот викенд, за да се види што се случило и „дека ништо не може да ги спречи тоа да го направат“.

OPCV во четврток изјави дека истражувачите во сабота ќе започнат со работа, пишува АП.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *