Русија се обидела да го запре членството на Македонија во НАТО, вели Столтенберг

Сподели со своите пријатели

Запрашан за можноста за членство на Украина во НАТО, Генералниот секретар на алијансата Јенс Столтенберг рече дека вратите на алијансата се отворени и дека тоа е докажано не само со зборови, туку и со дела со приемот на Северна Македонија и Црна Гора, како и со одлука да се поканат Финска и Шведска за членство.

Loading...

„Русија беше против сите тие приеми. Тие се обидоа да го запрат процесот на пристапување на Северна Македонија и Црна Гора. Покажавме дека вратата е отворена и дека Русија нема право на вето за проширувањето на НАТО. Ова е порака и до Украина“, рече тој. нагласи тој.

Тој посочи дека НАТО и помага на Украина на патот кон членство преку долгорочна помош во воспоставувањето институции, реформите и преминот од советска во модерна опрема во согласност со стандардите на НАТО.

„Сето ова ќе и помогне на Украина да се придвижи кон евроатлантските интеграции“, посочи тој.

Столтенберг, на прашањето дали поддржува прогласување на Русија за земја која го поддржува тероризмот, рече дека она што е забележано во изминатите месеци се напади врз цивили, станбени области, училишта, болници и воени злосторства.

Столтенберг подвлече дека НАТО не е дел од конфликтот во Украина, бидејќи нема свои војници на теренот, но ѝ дава поддршка на Украина.