Русија ги поздравува напорите за посредување на Ватикан

Сподели со своите пријатели

Русија ги поздравува посредничките напори на Ватикан во конфликтот во Украина и фактот што одржува искрен и доверлив дијалог за повеќе теми, изјави за РИА директорот на Првиот европски оддел на Министерството за надворешни работи на Русија, Алексеј Парамонов.

Loading...

„Раководството на Ватикан постојано ја истакна својата подготвеност да обезбеди секаква можна помош за постигнување мир и прекин на непријателствата во Украина. Овие изјави се потврдени во пракса. Одржуваме отворен и доверлив дијалог за голем број прашања, пред се поврзани со хуманитарната ситуација во Украина“, рече Парамонов.

Парамонов истакна дека иницијативите на Ватикан може да се бараат под одредени околности.

„Со голема почит гледаме на сите иницијативи на Ватикан и на папата Франциск кои можат да доведат до мир во Европа и, се разбира, може да се бараат доколку се исполнат соодветните предуслови“, рече тој.