Русија четврта во светот според резервите на злато и пари, а еве кој е лидер

Сподели со своите пријатели

На крајот на 2022 година, Кина стана сопственик на најголемите златни и девизни резерви во светот седумнаесетти пат по ред, додека Русија го зазеде четвртото место, според податоците на националните централни банки.

Loading...

На крајот на декември, резервите на Кина изнесуваа 3,31 трилиони долари.

Втора е Јапонија со 1,27 трилиони долари, а трета е Швајцарија со 924 милијарди долари.

Русија, која го загуби четвртото место од Индија минатата година, отскокна летото и ја заврши годината на четвртото место со резерви од 582 милијарди долари.

Индија е петта со 563 милијарди долари.

Саудиска Арабија, со заштеди од 460 милијарди долари, се искачи за две позиции во текот на изминатата година за да заврши на шестата позиција, туркајќи го Хонг Конг (424 милијарди долари) на седмото и Јужна Кореја (424 милијарди долари) на осмото место.

Сингапур, кој беше рангиран на деветтото место во 2021 година, изгуби две позиции за една година за да испадне од топ 10, дозволувајќи му на Бразил (325 милијарди долари) да се искачи на деветтото и Германија (295 милијарди долари) на десеттото.