Ромската заедница од Куманово го одбележува Светскиот ден на Ромите (фото)

Сподели со своите пријатели

Ромската заедница од Куманово започна со одбележувањето на Светскиот ден на Ромите, осми април и по тој повод денеска на седница се собраа во кружната сала на поранешен Комитет каде одбележаа 45 години од формирањето на првиот Светски конгрес на Ромите.

 

Loading...

12957122_1149920045026669_2079213762_n

 

Утре 8-ми април се одбележува 45 години од формирањето на првиот Конгрес, Светски конгрес кој се одржа во 1971 година од 14 земји кои и ден денес се борат за парвата на Ромите, подобра живејачка, подобра положба на Ромите во општеството, во целиот свет, па и во нашата држава – изјави Мерџан Демирали.

 

12966182_1149920071693333_2056759340_n

 

Инаку организацијата на оваа одбележување е од страна на Ромите членови на Социјалдемократскиот сојуз од Куманово, а денес беа прикажани и историски податоци за ситуацијата на Ромите во светот во изминатиот период, како и моменталната состојба во Куманово.

 

12939174_1149920105026663_342347703_n

Loading...

 

Демирали истакна дека не е задоволен од статусот на Ромите во Општина Куманово, но генерално сепак се гледа подобрување во споредба со минатото.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.