РОДЕНИ БОЛНИ И ЛУДИ, НИВНИТЕ ДЕЦА УМИРАЛЕ: Во овие кралски семејства, инцестот бил нормален!

Сподели со своите пријатели

Од античките Египќани и европските Хабсбурзи до „напредните“ држави на САД каде што законски е дозволен инцест – изобилство е доказ за тоа колку штетни се ваквите сексуални врски за потомството, но изгледа дека тие не биле свесни за тоа или едноставно не не се грижи. останува во семејството “.

Loading...

Куќа на Хабсбурзите

Хабсбурзите порано биле најмоќната династија на средниот век и ренесансната Европа. Ова семејство владеело со векови и имало контрола над Швајцарија, Австрија, Унгарија, Италија, Франција, Шпанија и Хрватска уште од 12 век, а до 17 век успеале да се прошират на Филипините и Америка. Сепак, нивното успешно владеење дошло до драматичен крај – поврзано со бројни случаи на лудило поради инцестуалните односи од кои добиле потомство.

 

 

Карлос Втори Шпански

Хабсбурзите станаа познати на светот по испакнатите усни на пупките и големиот процент на мртвородени деца. Кога Карлос Втори Шпански починал во 1700 година, никој не бил во можност да го даде престолонаследникот. За време на владеењето на Хабсбурзите, најмалку 80 проценти од браковите биле склучени со блиски роднини во крвта.

Loading...

Кралот Карлос е вистински несреќен пример за инцест, бидејќи тој очигледно бил деформиран со шестоаголна глава, поради што го добил прекарот „Маѓепсан“ („Ел Хачизадо“). Тој бил во лошо здравје цел живот, а починал пред да наполни 40 години, што била директна последица од инцест поради рецесивни штетни гени кои се исти и кај двајцата родители.

Генетската анализа покажала дека пред Карлос, семејството се „вкрстувало“ едни со други најмалку 100 години. Како резултат, Карлос бил низок поради недостаток на хормон за раст, тој имал тешка бубрежна тубуларна ацидоза, а ниту неговата ментална состојба не била голема.

Цар Алексеј Николаевич од Русија

Една од најпознатите последици од кралскиот инцест била хемофилијата на царот Алексеј, кој ја наследил хемофилијата од неговата мајка, која била внука на кралицата Викторија. Неговиот татко бил Николај Романов, последниот руски цар, а целото семејство било убиено во револуцијата во 1918 година.

Некои веруваат дека „лудиот свештеник“ Распутин бил еден од главните виновници за револуцијата, а семејството го довело Распутин за лекување на хемофилија на Алексеј . Откако успешно ја добил контролата над нив, целото семејство паднало под негово влијание, па наскоро ги сподели и политичките мислења на тој совет. Резултатот бил лута руска јавност.

 

 

Loading...

Принцезата Викторија Мелита

Друг добро познат пример за инцест и децата што произлегоа од него, а кој е поврзан со кралицата Викторија, е принцезата Викторија Мелита. Таа всушност се омажила за двајца нејзини први братучеди и била правнука на кралицата Викторија. Прво се омажила за својот братучед Ернест Лудвиг, надвојводата Хесе.

Тие имале мртвородено дете, а потоа и ќерка која преживеа – но бракот бил осуден на пропаст уште од самиот почеток. Тие раскинале откако Викторија го фатила својот сопруг во кревет – за време на самиот чин на сексуален однос со слугинка, што резултирало со огромен скандал и расправија. После тоа, тие официјално се развеле, а Викторија на крајот се омажила за својата прва љубов и братучед од страната на нејзината мајка, Кирил Владимирович.

Педигре на египетски владетели

Долго пред кралицата Викторија и кралските династии како Хабсбурзите, членовите на владејачките семејства во Египет исто така се венчале со роднини од двете страни на сродството.

Не било ништо лошо да се погледне, напротив, од нив се очекувало да стапат во брак со близок роднина и било толку вообичаено што античките Грци ја опишале појавата со терминот „филаделфои“ како прекар за сите оние кои се омажиле за сопствен брат или сестра.

Египетските семејства од секоја династија практикувале инцест, браќа кои се омажиле за сестри, неславните „двојни внуци“ – во кои еден маж би се оженил со девојка чии родители биле негови брат и сестра. Оваа практика требало да ја одржува чистата крвна линија, што доаѓа од митологијата на богот Озирис, кој се оженил со неговата сестра Изида.

 

Loading...

 

Кралот Тутанкамон и Клеопатра

Еден од најпознатите плодови на инцест бил кралот Тутанкамон, чии родители биле брат и сестра. Тутанкамон имал сериозно расцеп на непцето и проблем со стапалата, на кои му недостасувале неколку коски.

Клеопатра исто така била производ на инцест, а подоцна се омажила за нејзините двајца браќа. Дебелината била честа појава во семејството на Клеопатра, како и екстремното насилство. Самата Клеопатра ги убила своите браќа и сопрузи со цел да ја преземе власта.

Нахиенаена од Хаваи

Loading...

Со изолираниот остров Хаваи некогаш владеела моќна монархија која не само што практикувла инцест, туку се сметала за привилегија таму што можеа да ја уживаат само владетелите.

Еден од најпознатите примери таму е принцезата Нахиенаена која била во романтична врска со нејзиниот брат во текот на целото детство. Но, во тоа време, христијанските мисионери дошле на островот и ја убедиле принцезата да најде друг младоженец – што таа го сторила тоа, иако очигледно тие продолжија да одржуваат љубовна врска пред јавноста до крајот на животот.

 

 

Loading...

Елизабета од Австрија

Во нејзиното семејство имало чест случај на инцест поврзан со ментални нарушувања. Всушност, таа отворено верувала дека целата нејзина лоза е „проклета“ од лудило. Нејзината мајка, која била омажена за нејзиниот внук, била едно од 13-те деца на принцот Максимилијан од Баварија.

Елизабета се омажила за Франц Јозеф и имала катастрофален брак, проткаен со лоши психолошки епизоди на екстремна вознемиреност, опсесија со телесната тежина и диета и на крајот доживеан нервен слом.